Ο επικεφαλής Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Συρίας δήλωσε σήμερα ότι θα χρειαστούν πέντε χρόνια για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων μνημείων στην αρχαία πόλη της Παλμύρας, την οποία είχε καταλάβει επί 10 μήνες η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Xαλιφάτο.

«Αν έχουμε την έγκριση της Unesco, θα χρειαστούν πέντε χρόνια για την αποκατάσταση των κτισμάτων που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές από το Χαλιφάτο», δήλωσε ο Μααμούν Αμπντελκαρίμ, την επομένη της ανακατάληψης της πόλης της κεντρικής Συρίας από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε το εξειδικευμένο προσωπικό, έχουμε την τεχνογνωσία και τις μελέτες. Χρειάζεται βέβαια η έγκριση της Unesco και θα μπορούμε να αρχίσουμε τις εργασίες σε έναν χρόνο», πρόσθεσε.

Εκτός από το κάστρο του 8ου αιώνα που υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια των μαχών για την κατάληψη της πόλης, οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν τους υπέροχους ναούς του Βήλου και του Βάαλ Σαμίν, την Αψίδα του Θριάμβου, ταφικά μνημεία καθώς και το Λιοντάρι της αλ-Λατ.

Η αρχαία πόλη, ηλικίας 2.000 και πλέον ετών που περιλαμβάνεται στην παγκόσμια κληρονομιά της Unesco, έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών τον Μάιο του 2015. Η πόλη ανακαταλήφθηκε χθες από τον συριακό στρατό, έπειτα από σφοδρές μάχες 20 ημερών και με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης