Θάτσι: Η ιδέα διαίρεσης του Κοσόβου είναι νεκρή

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018, 05:53
Θάτσι: Η ιδέα διαίρεσης του Κοσόβου είναι νεκρή
Την κατηγορηματική αντίθεσή του σε κάθε ιδέα διαίρεσης του Κοσόβου εξέφρασε ο πρόεδρος Χάσιμ Θάτσι, αναφερόμενος σε σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο της Πρίστινας. «Η ιδέα αυτή είναι νεκρή! Εκφράστηκε και στο παρελθόν και τότε ήμουν σαφής, ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας είναι υψίστης σημασίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Θάτσι σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, η διαίρεση του Κοσόβου και η ανταλλαγή εδαφών με τη Σερβία εμφανίζεται ως πιθανή προοπτική. Αναφέρουν, μάλιστα, ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε σε μυστική συνάντηση, πριν από δύο ημέρες στα Τίρανα, μεταξύ του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, του προέδρου του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι και του Αλί Αχμέτι, προέδρου του αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ.

Ο Χάσιμ Θάτσι ανέφερε, στην ίδια συνέντευξη, ότι υπάρχουν κέντρα, τα οποία δεν κατονόμασε, που -όπως είπε- προσπαθούν να επιβάλλουν τη διαίρεση. «Οι υποστηρικτές αυτής της ιδέας, προσφάτως, πάλι, απείλησαν ότι θα αποκλείσουν εντελώς τη χώρα» είπε ο πρόεδρος του Κοσόβου, ωστόσο απέφυγε να απαντήσει αν συζήτησε το θέμα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας. Συμπλήρωσε, πάντως, πως είναι λάθος να δημιουργείται η εντύπωση ότι ο Έντι Ράμα προωθεί την ιδέα διαίρεσης του Κοσόβου. «Το Κόσοβο είναι κυρίαρχο κράτος και αποφασίζει αυτόνομα. Πλανάται όποιος πιστεύει ότι θα συζητήσουμε κάτι που αφορά το Κόσοβο μέσω της Αλβανίας» επεσήμανε.

Η υπόθεση της διαίρεσης του Κοσόβου, που θέλει το βόρειο τμήμα του να αποσχιστεί και θα ενωθεί με τη Σερβία, ανακινήθηκε πρόσφατα και στο Βελιγράδι. Ο υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν, συμμετέχοντας πριν από μία εβδομάδα στον δημόσιο διάλογο για το μέλλον του Κοσόβου, που οργανώνει η κυβέρνηση, τάχθηκε υπέρ μίας συμφωνίας για τη διαίρεσή του. «Μία μόνιμη και ασφαλής οριοθέτηση μεταξύ Σέρβων και Αλβανών θα πρέπει να συμβεί μέσα στο Κόσοβο» είπε ο Αλεξάνταρ Βούλιν, εκφράζοντας την άποψη ότι «η διεύθυνση στην οποία πρέπει να απευθυνθεί το Βελιγράδι για να δοθεί λύση οριστικά στο πρόβλημα με τους Αλβανούς είναι τα Τίρανα και όχι η Πρίστινα». Τη διαίρεση του Κοσόβου ως λύση έχει υποστηρίξει επανειλημμένως και ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι πρόκειται για προσωπική του άποψη κι όχι για κυβερνητική θέση.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018, 05:55