Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βερολίνο επανέλαβε την Τρίτη ότι η χώρα του διατηρεί «όλες τις επιλογές στο τραπέζι», για να εμποδίσει το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικό όπλο.

«Πιστεύουμε ότι το Ιράν δεν πρέπει να γίνει πυρηνική δύναμη και όλες οι επιλογές πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του, Τόμας ντε Μεζιέρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ιδέα ενός Ιράν που θα έχει πυρηνικά όπλα είναι απαράδεκτη» πρόσθεσε. Ο κ. ντε Μεζιέρ, από την πλευρά του, έκανε έκκληση για «αυτοσυγκράτηση, τόσο ρητορική όσο και στρατιωτική».

«Μια κλιμάκωση της σύγκρουσης θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για άλλους επίσης και θα είναι και εις βάρος του Ισραήλ» τόνισε. Υπογράμμισε ότι η Γερμανία θα «σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ», αλλά «ό,τι αυτό συνεπάγεται ή ενδεχομένως να συνεπάγεται δεν θα πρέπει να αποφασιστεί σήμερα» σημείωσε ο Γερμανός υπουργός.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε πάντως την Τρίτη ότι η χώρα του θα προβεί σε αντίποινα σε οποιαδήποτε επίθεση από το Ισραήλ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπαράκ φάνηκε πολύ επιφυλακτικός για τις πιθανότητες επιτυχίας των διαπραγματεύσεων που θα πρέπει να επαναληφθούν σύντομα μεταξύ των δυνάμεων της ομάδας 5+1 (Η.Π.Α., Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) και του Ιράν.

«Φυσικά θα ήθελα να ξυπνήσω ένα πρωί και να ανακαλύψω ότι οι κυρώσεις έφεραν αποτέλεσμα, ότι το Ιράν ανακοινώνει ότι εγκαταλείπει το πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά δυστυχώς είμαστε αρκετά ρεαλιστές για να ξεκινήσουμε από την αρχή ότι αυτό δεν θα συμβεί και να προετοιμαστούμε για όλες τις επιλογές» διευκρίνισε.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης