Οι ιαπωνικές Αρχές ανακοίνωσαν σήμερα πως ζήτησαν από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να εγκαταστήσει μόνιμο γραφείο στη Φουκουσίμα, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του πυρηνικού δυστυχήματος που προκλήθηκε από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με την ΙΑΕΑ, για να δούμε αν είναι δυνατόν να γίνει, η νομαρχία της Φουκουσίμα επιθυμεί τη μόνιμη παρουσία προσωπικού της υπηρεσίας του Ο.Η.Ε. στην περιοχή» διευκρίνισε Ιάπωνας διπλωμάτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Κοϊτσίρο Γκέμπα, ο οποίος εκλέγεται στη Φουκουσίμα, έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του ότι θα υποστηρίξει αυτό το αίτημα.

«Ζητάμε από τον γενικό διευθυντή της ΙΑΕΑ, Γιουκίγια Αμάνο, μια συνεχή παρουσία της διεθνούς υπηρεσίας» τόνισε σε χθεσινή του ομιλία, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο «Jiji».

Μετά το αίτημα της ιαπωνικής κυβέρνησης, οι επιθεωρητές θα εξετάσουν τα αποτελέσματα των ελέγχων αντοχής (stress tests), που έγιναν στους αντιδραστήρες είτε για τη συντήρησή τους ή για άλλους λόγους, πριν ξαναλειτουργήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τους 54 αντιδραστήρες στην Ιαπωνία, μόνο πέντε λειτουργούν και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα τεθούν σε λειτουργία οι υπόλοιποι.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης