Ως θεμελιώδες βήμα για την επιστροφή στη συνταγματική κανονικότητα χαρακτηρίζουν την αποκατάσταση του ανατραπέντος προέδρου της Ονδούρας, Manuel Zelaya, οι εκπρόσωποι των 22 ιβηρο-αμερικανικών χωρών που συσκέπτονται στο Εστορίλ της Πορτογαλίας.

Στο κείμενο της διακήρυξης που διάβασε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Jose Socrates, αναφέρεται ότι «οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων των ιβηρο-αμερικανικών χωρών καταδικάζουν το πραξικόπημα στην Ονδούρα και κρίνουν απαράδεκτες τις σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών των πολιτών της Ονδούρας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση, πάντως, δεν ήταν ομόφωνη, ενώ δεν εκφράστηκε και καμία θέση για τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, πέντε μήνες μετά το πραξικόπημα.

Οι 22 ιβηρο-αμερικανικές χώρες απηύθυναν, τέλος, «έκκληση για να μπει τέλος στην πολιορκία της πρεσβείας της Βραζιλίας στην Τεγκουσιγκάλπα», όπου έχει καταφύγει ο Zelaya και δεσμεύονται να «συμβάλλουν ενεργά στην εξεύρεση λύσης που θα επιτρέψει να ξεκινήσει ένας εθνικός διάλογος και να αποκατασταθεί το δημοκρατικό καθεστώς στην Ονδούρα».

Διαβάστε επίσης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεσηκώθηκαν οι οπαδοί του Zelaya

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης