Ανταπόκριση από Στρασβούργο-Νίκος Ρούσσης

Αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της φτώχειας βρίσκονται 25 εκατομμύρια παιδιά στην ΕΕ, με τα 8 εκατομμύρια εξ αυτών αυτά να ζουν σε καθεστώς υλικής στέρησης και να στερούνται βασικά αγαθά, όπως διαπιστώνει ενημερωτικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο οποίο ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι:

Από το 2008 έως το 2016 το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε σοβαρή υλική στέρηση αυξήθηκε σε δέκα κράτη μέλη με τη μεγαλύτερη αύξηση στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και την Ιρλανδία.

Επιπλέον, σε περισσότερα από τα μισά κράτη-μέλη το ποσοστό των παιδιών που κινδυνεύουν από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό αυξήθηκε από το 2008 έως το 2016, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Λιθουανίας, των Κάτω Χωρών και της Σουηδίας.
Για να σπάσει αυτός ο «φαύλος κύκλος της φτώχειας» χρειάζονται, όπως επισημαίνει το έγγραφο, ειδικά κονδύλια για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας.
Ωστόσο, τα κονδύλια που προβλέφθηκαν από την ΕΕ, για την περίοδο 2014-2020, δεν αφορούν ειδικά στην παιδική φτώχεια.
Εξαίρεση αποτελεί το πρόγραμμα FEAD που παρέχει διατροφή, υλική βοήθεια και κοινωνική ένταξη στα παιδιά που υπόκεινται σε σοβαρή υλική στέρηση και είναι ηλικίας 15 ετών και κάτω.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2014-2016 ως αποτέλεσμα των χρηματοδοτούμενων από την FEAD παρεμβάσεων:
• σχεδόν 11 εκατομμύρια παιδιά έλαβαν στήριξη τροφίμων με τη μορφή πακέτων τροφίμων ή γευμάτων και αποτελούσαν υψηλό ποσοστό (29,6%) όλων των δικαιούχων του FEAD.
• 296.971 παιδιά έλαβαν υλική βοήθεια με τη μορφή σχολικού υλικού. Οι συνολικές αξίες των αγαθών ήταν πάνω από 6,76 εκατομμύρια ευρώ.
• ένας μικρός αριθμός παιδιών έλαβε βοήθεια από την FEAD για την κοινωνική ένταξη σε Βόρειες χώρες της Ευρώπης ενώ στη Γερμανία, 2.137 παιδιά έλαβαν βοήθεια, κυρίως για την αύξηση της συμμετοχής στην πρόωρη παιδική και κοινωνική φροντίδα.
Το θλιβερό συμπέρασμα, στο οποίο καταλήγει το σχετικό έγγραφο, είναι ότι η παιδική φτώχεια στην ΕΕ έχει εξελιχθεί σ’ ένα πολυδιάστατο φαινόμενο, που περιλαμβάνει, όχι μόνο την έλλειψη χρημάτων και περιουσιακών στοιχείων αλλά και άλλες μορφές στέρησης που συνδέονται με την επιβίωση, την ανάπτυξη, την προστασία και τη συμμετοχή των παιδιών στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης