Το πειραματικό εμβόλιο που εξελίσσει η φαρμακευτική εταιρία Pfizer σε συνεργασία με την εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech, έδειξε τα πρώτα του θετικά αποτελέσματα, προκαλώντας ανοσολογική απόκριση σε υγιείς ασθενείς, αλλά και πυρετό μαζί με άλλες παρενέργειες, ειδικά σε υψηλότερες δόσεις.

Η έρευνα της Pfizer έδωσε από μία ως τρεις δόσεις του εμβολίου ή φάρμακου placebo σε δείγμα 45 ασθενών. Δώδεκα έλαβαν δόση 10 microgram, δώδεκα, δόση 30 μg, δώδεκα, δόση 100 μg και εννιά, ένα φάρμακο placebo.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μεταδίδει το CNBC, η δόση των 100 μg προκάλεσε πυρετό στους μισούς ασθενείς.

Μετά από δεύτερη ένεση τρεις εβδομάδες αργότερα, το 8,3% από την πρώτη ομάδα των 10 μg και 75% από την ομάδα των 30 μg εμφάνισαν πυρετό. Πάνω από το 50% των ασθενών που έλαβαν μία από τις δόσεις αυτές εμφάνισε κάποια παρενέργεια, όπως πυρετό ή διαταραχές ύπνου. Καμία ωστόσο από τις παρενέργειες δεν οδήγησε στη νοσηλεία κάποιου ασθενή και δεν απείλησε τη ζωή του.

Το εμβόλιο δημιούργησε αντισώματα ενάντια στον SARS-COV-2, τον ιό που προκαλεί την ασθένεια Covid-19 και κάποια από τα αντισώματα αυτά φαίνεται πως ήταν εξουδετερωτικά, δηλαδή εμποδίζουν τον ιό να αναπτυχθεί. Το επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν 1,8 με 2,8 φορές υψηλότερο από αυτό στους ασθενείς που έχουν αναρρώσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι βέβαιο ότι τα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων θα οδηγήσουν σε ανοσία στον ιό. Για να το αποδείξει αυτό, η Pfizer πρέπει να διενεργήσει μεγάλες μελέτες, που θα καταδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που έλαβαν το εμβόλιο είναι 50% λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν.

Ωστόσο, αναμένονται μεγαλύτερες έρευνες μέσα στο καλοκαίρι στις ΗΠΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης