Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν τάραξε τα λιμνάζοντα ευρωπαϊκά νερά με μια επιστολή του που δημοσιεύθηκε χθες ταυτόχρονα σε 28 ευρωπαϊκές εφημερίδες, όσες και οι χώρες- μέλη της ΕΕ (ακόμη). Στην επιστολή, τρεις μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές, κάνει λόγο για απαραίτητες δομικές αλλαγές στην Ευρώπη όπως για παράδειγμα ο ευρωπαϊκός κατώτατος μισθός, καλύτερη φύλαξη των συνόρων, μια ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου, ένα γραφείο προστασίας της δημοκρατίας, την απαγόρευση χρηματοδότησης ευρωπαϊκών κομμάτων από «ξένες δυνάμεις», πιο αυστηρή πολιτική απέναντι στις επιχειρήσεις οι οποίες δεν τηρούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τη δημιουργία μιας τράπεζας για το κλίμα.

Πολλές από αυτές τις ιδέες δεν είναι καινούργιες ή έχουν υλοποιηθεί ήδη με διαφορετικό τρόπο, ωστόσο οι αντιδράσεις στην ΕΕ ήταν πολύ θετικές. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας χαιρέτησε την επιστολή Μακρόν και δήλωσε πως μια «τέτοια συζήτηση για την Ευρώπη για το πώς οραματιζόμαστε το μέλλον μας κάνει καλό στην ευρωπαϊκή δημοκρατία. Ο Εμμανουέλ Μακρόν έδωσε πολύτιμα εναύσματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενστάσεις από τους εθνολαϊκιστές

Θετικές ήταν και οι αντιδράσεις Ευρωβουλευτών από όλες τις παρατάξεις. Ο Χριστιανοδημοκράτης Μίχαελ Γκάλερ θεωρεί θετικό ότι η επιστολή Μακρόν είχε ως κύριους παραλήπτες τους Ευρωπαίους πολίτες:

«Είμαστε πριν από τις Ευρωεκλογές και θα πρέπει να μας είναι σαφές ότι αυτή η Ευρώπη ποτέ δεν ήταν πιο σημαντική από τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Ο Μακρόν κάνει όμως επίσης σαφές ότι διακινδυνεύουμε αυτό το οικοδόμημα αλλά και την ήπειρο γενικότερα με τις προκλήσεις στις οποίες διολισθαίνουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τελευταίο διάστημα έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση για το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης και ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Μάρτιν Σίρντεβαν από το κόμμα η Αριστερά, λέει σχετικά:

«Ελπίζω να καταφέρει να πείσει τη γερμανική κυβέρνηση ώστε να ξυπνήσει από τον βαθύ της ύπνο. Είναι άμεση ανάγκη να συζητήσουμε πως θα συνεχίσουμε με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Πώς θα καταφέρουμε να οικοδομήσουμε μια κοινωνική Ευρώπη ώστε να καταπολεμήσουμε τις κοινωνικές αδικίες».

Επικριτική όμως ήταν η στάση της Εναλλακτικής για τη Γερμανία. Ο Γιορκ Μόιτεν από το AfD ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Δυστυχώς αυτοί που πλανώνται συνεχίζουν την λάθος πολιτική τους. Όλο το κείμενο, το οποίο διάβασα πραγματικά προσεκτικά είναι γεμάτο σφάλματα. Ο κ.Μακρόν, όπως και πολλοί άλλοι δεν έχει καταλάβει ότι το σχέδιο ΕΕ δεν έχει μέλλον αν συνεχιστεί αυτή πολιτική. Θα έπρεπε όμως να έχουμε μέλλον και με αυτό που προτείνει ο κ.Μακρόν δεν γίνεται».

Πηγή: DW

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης