Θύελλα αντιδράσεων στη Χαβάη για την ταινία «Αλόχα»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015, 10:48
Θύελλα αντιδράσεων στη Χαβάη για την ταινία «Αλόχα»
«Αλόχα» λέγεται η νέα ταινία της Sony Pictures και πριν ακόμα ξεκινήσει η προβολή της έχει ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων από κατοίκους της Χαβάης για τη χρήση του χαιρετισμού «αλόχα» στην ταινία.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ασέβεια σε βάρος του τοπικού πολιτισμού.

Η ταινία του Κάμερον Κρόου, με πρωταγωνιστές τον Μπράντλεϊ Κούπερ, τη Ρέιτσελ Μακ Άνταμς και την Έμα Στόουν, κάνει πρεμιέρα στην Χονολουλού και οι αντιδράσεις των κατοίκων ξεκίνησαν ήδη από την προβολή του τρέιλερ, που διαφημίζει μία ιστορία αγάπης η οποία εκτυλίσσεται στην αμερικανική στρατιωτική βάση.

«Χρησιμοποιούν για τίτλο το Αλόχα, μία ιερή λέξη μας αλλοιώνοντας τη σημασία της ... και πρόκειται να βγάλουν πολλά χρήματα από αυτό» δήλωσε ο Γουόλτερ Ράιτ, ένας ντόπιος ακτιβιστής από το νησί Μικάι.
«Στα χαβανέζικα, το Αλόχα δεν είναι ένας απλός χαιρετισμός. Έχει πολλές έννοιες, συμπεριλαμβανομένων, της αγάπης, της συμπόνιας, της συγχώρεσης και της επιείκειας. Προέρχεται από δύο λέξεις το ‘αλό’ που σημαίνει το μπροστινό μέρος του ανθρώπινου σώματος και το ‘χα’, που είναι η αναπνοή» διευκρινίζει η ακτιβίστρια Τζάνετ Μοκ με δηλώσεις της στο MSNBC. «Όταν συναντάμε κάποιον, με τον χαιρετισμό Αλόχα ανταλλάσσουμε την πνοή της ζωής» επισημαίνει.

Το τρέιλερ είναι ένα δείγμα «τυπικού Χόλυγουντ», όπου «η Χαβάη είναι το καταπράσινο φόντο της φαντασίωσης των λευκών» δήλωσε ο Τι Καουίκα Τένγκαν, πρόεδρος του τμήματος εθνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης.

«Έχει πιστωθεί σε αμέτρητους διαφορετικούς τρόπους που έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα, σε ένα σύνθημα» είπε ο ίδιος.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015, 10:51