Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι Αλ Μάλικι απείλησε να διακόψει τη χρηματοδότηση της αυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ, από την κεντρική κυβέρνηση, αν οι Κούρδοι συνεχίσουν τα σχέδιά τους για την εξαγωγή πετρελαίου μέσω αγωγού στην Τουρκία χωρίς την έγκριση της Βαγδάτης.

Η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι άρχισε ήδη η ροή αργού πετρελαίου προς την Τουρκία και ότι οι εξαγωγές αναμένεται να αρχίσουν στο τέλος αυτού του μήνα και στη συνέχεια να αυξηθούν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό είναι αντισυνταγματικό και δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ, ούτε για την περιοχή (του Ιρακινού Κουρδιστάν) ούτε για την τουρκική κυβέρνηση», δήλωσε ο Μάλικι σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση στην οποία εμμένει η Βαγδάτη, ότι μόνον η κεντρική κυβέρνηση έχει τη δικαιοδοσία να διαχειρίζεται τους ενεργειακούς πόρους του Ιράκ.

«Η Τουρκία δεν θα πρέπει να αναμιγνύεται σε ένα θέμα που ζημιώνει την ιρακινή εθνική κυριαρχία»,υπογράμμισε επίσης ο Μάλικι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κεντρική κυβέρνηση και οι Κούρδοι διαφωνούν όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύονται οι αναφορές στο Σύνταγμα για το πετρέλαιο και για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να μοιράζονται τα έσοδα από αυτό. Το κουρδικό μερίδιο ορίστηκε στο 17% μετά την εισβολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2003 στη χώρα, αν και οι Κούρδοι διαμαρτύρονται συχνά ότι λαμβάνουν λιγότερα από αυτό.

Mε πληροφορίες από το ΑΠΕ
Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης