Η Ρωσία προσφέρει στον εαυτό της «μια θύρα εξόδου» με την πρότασή της να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το συριακό χημικό οπλοστάσιο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, προσθέτοντας πως η «αποφασιστικότητα» των Δυτικών «απέδωσε».

«Πιστεύω ότι ο κ. Πούτιν προσφέρει ίσως στον εαυτό του μια θύρα εξόδου, επειδή το να μείνει προσκολλημένος σαν βράχος στον κ. Μπασάρ αλ Άσαντ είναι πολύ βαρύ» ανέφερε ο Λοράν Φαμπιούς μιλώντας στον ραδιοσταθμό Ερόπ 1. Παράλληλα, έκανε λόγο για μια «μεταστροφή» των Ρώσων, η οποία προκαλεί, σύμφωνα με τον ίδιο, «ενδιαφέρον», αλλά συνάμα «επιφυλακτικότητα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υποδεχόμαστε αυτήν την πρόταση τόσο με ενδιαφέρον όσο και με επιφυλακτικότητα. Ενδιαφέρον, επειδή είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό το άνοιγμα και αυτό μπορεί ίσως να επιτρέψει την εξεύρεση μιας λύσης. Επιφυλακτικότητα, επειδή πρόκειται -όπως και να ‘χει- για μια μεταστροφή της Ρωσίας και επίσης επειδή πρακτικά αυτό είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί» δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς.

«Στην αρχή οι Ρώσοι αρνούνταν ότι υπήρχε απόθεμα χημικών στη Συρία. Στη συνέχεια αρνήθηκαν πως υπήρξε χημική σφαγή. Εξελίχθηκαν. Πολύ καλά» ανέφερε. Ο Γάλλος υπουργός απέδωσε αυτήν την «μεταστροφή» στην αποφασιστικότητα των Δυτικών και στη βούληση της Μόσχας να αποστασιοποιηθεί έναντι της Δαμασκού. «Η αποφασιστικότητά μας απέδωσε και αντιλαμβάνονται πως οι αποδείξεις της χημικής σφαγής είναι ολοένα και πιο συντριπτικές και, συνεπώς, θέλουν να μπορέσουν να αποστασιοποιηθούν λίγο από τον εναγκαλισμό της Συρίας».

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ κατηγορείται από τις δυτικές χώρες ότι διέπραξε, στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, μια σφαγή πολλών εκατοντάδων ανθρώπων με χημικά όπλα, κάτι που η Ουάσινγκτον και το Παρίσι έχουν την πρόθεση να τιμωρήσουν προχωρώντας σε στρατιωτικά πλήγματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Φαμπιούς δεν απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο των πληγμάτων μετά τη χθεσινή ρωσική πρόταση. «Αν το συριακό καθεστώς δεν αποδεχθεί την αποτροπή, να καταργήσουμε την άδειά του να σκοτώνει, θα χρειαστεί ασφαλώς μια αντίδραση», δήλωσε.

Η Ρωσία, σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, πρότεινε τη Δευτέρα στη Δαμασκό να θέσει το χημικό οπλοστάσιό της υπό διεθνή έλεγχο για να το καταστρέψει, κάτι που ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Μουάλεμ «υποδέχθηκε ευνοϊκά». Ο Λοράν Φαμπιούς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας παγίδας. «Είναι ένας μοχλός, πρέπει να τον χρησιμοποιήσουμε. Όμως, αν είναι παγίδα, δεν πρέπει να πέσουμε μέσα σ’ αυτή» τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης