Ένας Θιβετιανός έχασε τη ζωή του όταν αυτοπυρπολήθηκε τη Δευτέρα σε περιοχή στο νότιο τμήμα της Κίνας.

Πρόκειται για το τρίτο παρόμοιο περιστατικό σε ισάριθμες ημέρες, εξέλιξη που εξόριστες οργανώσεις προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπογραμμίζουν πως αντανακλά την εντεινόμενη αγανάκτηση εναντίον της πολιτικής του Πεκίνου στο Θιβέτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αυτοπυρπόληση είναι η 25η από το 2011, με 18 ανθρώπους να έχουν υποκύψει στα τραύματα τους.

Οι άνθρωποι που αυτοπυρπολήθηκαν τις τελευταίες ημέρες ήταν απλοί πολίτες και όχι, όπως συμβαίνει συχνά, βουδιστές μοναχοί ή πρώην ιερωμένοι. Οι οργανώσεις προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τόνισαν πως αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η απόγνωση διευρύνεται στις τάξεις των μειονοτήτων, καθώς οι Αρχές της Κίνας εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας στις περιοχές όπου ζουν Θιβετιανοί σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την εκδήλωση οργανωμένων αντιδράσεων.

Οι οργανώσεις «Ελεύθερο Θιβέτ» και «Διεθνής Εκστρατεία για το Θιβέτ» ανέφεραν ότι ο Ντορτζί, 18 ετών, υπέκυψε αφού αυτοπυρπολήθηκε στην κομητεία ‘Αμπα στην επαρχία Σετσουάν τη Δευτέρα, διαμαρτυρόμενος για την κινεζική πολιτική στο Θιβέτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας τοπικός αξιωματούχος και ένας εκπρόσωπος της Αστυνομίας είπαν στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι δεν γνωρίζουν τίποτε για το συμβάν.

«Η τρίτη αυτοπυρπόληση σε ισάριθμες ημέρες υπογραμμίζει ότι οι Θιβετιανοί δεν θα σταματήσουν να διαδηλώσουν ώσπου να ικανοποιηθούν οι εκκλήσεις τους για ελευθερία», ανέφερε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η διευθύντρια της οργάνωσης «Ελεύθερο Θιβέτ», Στέφανι Μπρίγκντεν, από το Λονδίνο όπου εδρεύει η ΜΚΟ.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει αμέσως», πρόσθεσε η ίδια.

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι απελευθέρωσε ειρηνικά το Θιβέτ το 1951 και βελτίωσε την ζωή των κατοίκων της φτωχής και απομονωμένης περιοχής παρέχοντας πόρους για την οικονομική ανάπτυξη της.

Διαβάστε επίσης:
Νέα αυτοπυρπόληση στο Θιβέτ, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012, 15:07
Νεκροί Θιβετιανοί στην Κίνα, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012, 05:59

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης