Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Σε μια κοινή προσπάθεια, να προστατεύσουν τα δικαιώματα μεταναστών, αιτούντων άσυλο και προσφύγων, το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, έδωσαν στην δημοσιότητα μια νέα «ντιρεκτίβα» με τίτλο «Ευρωπαϊκά πρότυπα για ένδικα μέσα, μηχανισμούς καταγγελιών και αποτελεσματικές έρευνες στα σύνορα».!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα δημοσίευση καθορίζει τα σχετικά πρότυπα, που απορρέουν τόσο από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΣΔΑ) όσο και από το δίκαιο της ΕΕ, μέσω της οποίας οι μετανάστες, οι αιτούντες άσυλο και οι πρόσφυγες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματικές θεραπείες σε εθνικό επίπεδο.

Η νέα «ντιρεκτίβα» παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες, σχετικά με τους μηχανισμούς καταγγελιών και το καθήκον διεξαγωγής ερευνών για φερόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Όπως ορίζεται στο άρθρο 1 της ΕΣΔΑ, όλοι όσοι υπάγονται στη δικαιοδοσία των 47 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης απολαμβάνουν την προστασία της Σύμβασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά συνέπεια, τα κράτη έχουν την υποχρέωση να θεσπίσουν ειδικούς μηχανισμούς για την υποβολή διοικητικών και δικαστικών καταγγελιών μέσω των οποίων οι μετανάστες, οι αιτούντες άσυλο και οι πρόσφυγες μπορούν να υποβάλουν ισχυρισμούς για παραβιάσεις δικαιωμάτων στα σύνορα και να έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματικές έρευνες.

Η νέα δημοσίευση αποτελεί συμπληρωματική συνέχεια της προηγούμενης σημείωσης: «Θεμελιώδη δικαιώματα των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών στα ευρωπαϊκά σύνορα», που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2020 ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης