Μέσα σε έντονα «φορτισμένο» κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η μεταφορά των σορών επτά «κυανοκράνων» στην οικονομική πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους σε ενέδρα ενόπλων στο νοτιοδυτικό τμήμα της αφρικανικής χώρας, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Αξιωματούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του Ο.Η.Ε. (UNOCI), που δραστηριοποιείται στην Ακτή Ελεφαντοστού (2004), βρίσκονταν ανάμεσα στους παρευρισκόμενους οι οποίοι παρέλαβαν τους ειδικούς σάκους με τους νεκρούς στο διεθνές αεροδρόμιο του Αμπιτζάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως έγινε γνωστό, οι «κυανόκρανοι» προέρχονταν κυρίως από τον Νίγηρα.

Δείτε το video…

Πρώτες απώλειες για την UNOCI

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι «κυανόκρανοι» σκοτώθηκαν, το βράδυ της Παρασκευής, ύστερα από επίθεση ενόπλων στην περιοχή ανάμεσα στα χωριά Ταϊ και Πάρα, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Λιβερία.

Πρόκειται για τις πρώτες απώλειες της ειρηνευτικής δύναμης από το 2004 όταν και αναπτύχθηκε στην αφρικανική χώρα προκειμένου να βοηθήσει στη μετάβαση προς ένα δημοκρατικό πολίτευμα, μετά τον τερματισμό του εμφυλίου. Η συγκεκριμένη είδηση προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή, με τον γενικό γραμματέα του Ο.Η.Ε., Ban Ki-moon, να εκφράζει τον αποτροπιασμό και την οργή του, καλώντας παράλληλα τον πρόεδρο της χώρας, Alassane Ouattara, να οδηγήσει τους υπεύθυνους στη Δικαιοσύνη.

Ο θάνατος των επτά στρατιωτών του Ο.Η.Ε. επιβεβαιώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τους φόβους της διεθνούς κοινότητας για τη δράση Λιβεριανών μισθοφόρων στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ακτής Ελεφαντοστού, οι οποίοι μετά τη σύλληψη του απερχόμενου προέδρου της χώρας, Laurent Gbagbo (που τους πλήρωνε αδρά για τις υπηρεσίες τους στη διάρκεια των ταραχών μετά τις προεδρικές εκλογές), συνεχίζουν να λυμαίνονται περιοχές κοντά στα σύνορα με τη Λιβερία. Σε πρόσφατη έκθεσή της η MKO «Human Right Watch» ξεκαθάρισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «παιδομάζωμα» από ξένους μισθοφόρους για τη διενέργεια επιθέσεων σε απομακρυσμένα χωριά και κοινότητες του αφρικανικού κράτους.

Ο Laurent Gbagbo είχε αρνηθεί να αναγνωρίσει την ήττα του στις εκλογές που διεξήχθησαν τον Νοέμβριο του 2010. Ακολούθησε μια περίοδος έντονων ταραχών, με τις δυνάμεις του Alassane Ouattara να κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους και να προχωρούν στη σύλληψη του απερχόμενου προέδρου στις 11 Απριλίου στο προεδρικό μέγαρο του Αμπιτζάν. Καταλυτική στην έκβαση των μαχών θεωρείται η συνδρομή των γαλλικών στρατευμάτων, τα οποία με χρήση ελικοπτέρων προκάλεσαν καίρια χτυπήματα στους στρατιώτες που παρέμεναν πιστοί στον Laurent Gbagbo.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Έξαλλος με τους θανάτους στην Ακτή Ελεφαντοστού, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 9 Ιουνίου 2012, 05:41

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης