Δώδεκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον που συγκλόνισε όλο τον πλανήτη. Δώδεκα χρόνια από εκείνη την ηλιόλουστη Τρίτη της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, την ημέρα που άλλαξε τις ΗΠΑ και τον κόσμο, όπως υποστήριξαν προσωπικότητες διεθνούς κύρους.

Δώδεκα χρόνια μετά, στο «σημείο μηδέν» του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στο Μανχάταν ορθώνεται ο «Πύργος της Ελευθερίας». Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες του στις αρχές του 2014, αναμένεται να είναι το υψηλότερο κτήριο στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δώδεκα χρόνια από την ημέρα που οι διεθνείς αναλυτές συνηθίζουν να λένε ότι «άλλαξε τον κόσμο» ελάχιστα πράγματα, δυστυχώς, μοιάζουν πραγματικά να έχουν αλλάξει και κυρίως να έχουν διορθωθεί προς το καλύτερο.

Δώδεκα χρόνια μετά, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν δεν είναι ζωντανός, αλλά το ερώτημα παραμένει το ίδιο, όπως υποστηρίζουν αρκετοί αναλυτές: «Μετά από δυο πολέμους (Αφγανιστάν και Ιράκ) και τον «μακροχρόνιο πόλεμο» κατά της τρομοκρατίας, είναι σήμερα πιο ασφαλείς οι ΗΠΑ;

Και σαν απάντηση στο ερώτημα αυτό η αποφράδα επέτειος της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου βρίσκει και πάλι τις ΗΠΑ σε πολιτικό αναβρασμό και πολεμική ετοιμότητα για ένα πιθανό νέο στρατιωτικό χτύπημα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και την διεθνή κοινότητα – από τη πλευρά της – δικαιολογημένα προβληματισμένη για τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία
Αυτή την φορά ο… «κακός» είναι ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, ένας ακόμη απολυταρχικός ηγέτης που η Δύση και ειδικά η Ουάσιγκτον στήριξε και ανέβασε στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Και το κυνήγι αφορά και πάλι την χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων εναντίον αμάχων, που ακόμη και αν πράγματι εφαρμόστηκαν, όπως είναι και το πιθανότερο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβεβαιωθεί από ποια πλευρά εξαπολύθηκαν, από το κυβερνητικό στρατό, με ή χωρίς την εντολή του Άσαντ, ή από τους αντάρτες σαν προβοκάτσια κατά του καθεστώτος.

Σε κάθε περίπτωση, το τελικό αποτέλεσμα δεν αλλάζει – και μετά από αισίως τρία χρόνια αιματηρού εμφυλίου που έχει αφήσει πίσω του τουλάχιστον 100.000 νεκρούς και 1.000.000 πρόσφυγες – η Δύση καλείται να αποφασίσει ακόμη και αν δεν είναι βέβαιη για το πώς, αλλά και για το τελικό αποτέλεσμα που μπορεί να έχει η όποια παρέμβαση της.

Το Εθνικό Μνημείο και η επέτειος
Στo Εθνικό Μνημείο, που δημιουργήθηκε στο χώρο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και το οποίο εγκαινιάστηκε το 2011 από τον πρόεδρο Ομπάμα και τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους, θα πραγματοποιηθεί σήμερα η καθιερωμένη τελετή.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα στις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές ανά την υφήλιο μετά την πικρή εμπειρία της «επετειακής» επίθεσης στο προξενείο της Βεγγάζης πέρυσι. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν ανέφερε συγκεκριμένα τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα οποία προχωρεί. Η σχετική ανακοίνωση περιορίστηκε μόνο στο ότι η επανεξέταση των μέτρων ασφαλείας έχει ανατεθεί προσωπικά στην επικεφαλής της προεδρικής ομάδας για την αντιτρομοκρατία, στο φως και της πρόσφατης απειλής που είχε οδηγήσει στο κλείσιμο 19 αμερικανικών αποστολών στο μουσουλμανικό κόσμο.

Το Μνημείο περιλαμβάνει δύο τεχνητές λίμνες στην περίμετρο των οποίων είναι χαραγμένα τα ονόματα εκείνων που χάθηκαν κατά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στους Δίδυμους Πύργους και τα ονόματα των θυμάτων από την βομβιστική επίθεση του 1993, περιέχοντας συνολικά 2.983 ονοματεπώνυμα. Ανάμεσα στα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου υπήρχαν και 36 άτομα ελληνικής καταγωγής.

Οι δύο λίμνες εκτείνονται στο σημείο που βρίσκονταν τα θεμέλια των δύο πύργων, είναι φτιαγμένες από σκούρο γρανίτη και διαθέτουν τους μεγαλύτερους τεχνητούς καταρράκτες στη Βόρεια Αμερική. Επίσης, εκατοντάδες δέντρα βρίσκονται στα μονοπάτια που οδηγούν προς τις δύο λίμνες, ενώ στον ίδιο χώρο κατασκευάζεται Μουσείο. Σύμφωνα με τις αρχές της Νέας Υόρκης, οι επισκέπτες του χώρο του Μνημείου ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια.


Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης