Γερμανία: Αντιδράσεις των κομμάτων για την αποτυχία σχηματισμού της κυβέρνησης «Τζαμάικα»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017, 03:33
Γερμανία: Αντιδράσεις των κομμάτων για την αποτυχία σχηματισμού της κυβέρνησης «Τζαμάικα»
Για μια μέρα τουλάχιστον «βαθιάς περισυλλογής για το πώς θα προχωρήσει η Γερμανία», έκανε λόγο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, μετά τη διάλυση των διερευνητικών συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού «Τζαμάικα».

Η Μέρκελ δήλωσε ότι το πρωί της Δευτέρας θα επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, προκειμένου να τον ενημερώσει και να συνεννοηθεί μαζί του για την συνέχεια.

Η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι «δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν προσπαθήσαμε τα πάντα προκειμένου να βρεθεί λύση, αλλά αντιμετωπίσαμε διαφορετικές κουλτούρες και στιλ διαπραγμάτευσης», ενώ σημείωσε ότι ακόμη και στο μεταναστευτικό ζήτημα, μπορούσε να έχει εξευρεθεί λύση. Πρόσθεσε ότι με όλο τον σεβασμό έναντι των Φιλελευθέρων (FDP) λυπάται που δεν κατέστη δυνατή μια συμφωνία, ενώ διαβεβαίωσε ότι η ίδια ως υπηρεσιακή καγκελάριος θα κάνει τα πάντα, προκειμένου η Γερμανία να ξεπεράσει αυτή την δύσκολη φάση.

Την άποψή του για το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκαν οι συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού εξέφρασε και ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, δηλώνοντας ότι η «Τζαμάικα» καταστράφηκε και απορρίφθηκε από τους Φιλελεύθερους και καυτηριάζοντας με αυτόν τον τρόπο την αποχώρηση του FDP από τις διερευνητικές συνομιλίες, ενώ τόνισε ότι «οι Φιλελεύθεροι δεν ήθελαν τον συνασπισμό».

«Πρέπει σήμερα να διαπιστώσουμε ότι ο μοναδικός συνασπισμός που ήταν εφικτός μετά τις εκλογές δεν ήταν επιθυμητός από το ένα κόμμα το οποίο διαπραγματευόταν μαζί μας. Η κουλτούρα του συμβιβασμού είναι στοιχειώδης για μια λειτουργούσα δημοκρατία», έγραψε ο Έζντεμιρ αμέσως μετά στον λογαριασμό του στο Twitter.

Από την πλευρά της, η έτερη συμπρόεδρος Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία ήταν εφικτή. «Δεν χρειαζόμασταν πολύ χρόνο ακόμη», δήλωσε, για να σημειώσει ότι ήταν σαφές ότι δεν επρόκειτο να ήταν εύκολη υπόθεση, αλλά οι Πράσινοι ήθελαν να κάνουν τα πάντα προκειμένου αυτός ο συνασπισμός να λειτουργήσει. «Αποτελεί πολιτική ευθύνη να είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε. Είμαι πεπεισμένη ότι η συμμαχία ήταν εφικτή. Απείχαμε μόνο σε κάποια σημεία ο ένας από τον άλλον. Και σε πολλά σημεία ήμασταν πιο κοντά από ό,τι θα πίστευε κανείς. Στην μετανάστευση, στο κλίμα, στην γεωργία», κατέληξε.

«Το FDP απόψε τα παράτησε, είναι κρίμα. Αυτό την ίδια στιγμή συνεπάγεται μια επιβάρυνση για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας», τόνισε ο αρχηγός των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ και συμπλήρωσε ότι «σε όλα τα θέματα τα οποία τέθηκαν, είχαμε ήδη καταλήξει σε συνεννόηση, όπως και στη γεωργία. Επρόκειτο για αξιοσημείωτο αποτέλεσμα».

«Και σε πολλά άλλα θέματα βρισκόμασταν κοντά σε αποτέλεσμα. Το τονίζω, ακόμη και στο θέμα της μετανάστευσης. Κι εκεί θα ήταν εφικτή μια συμφωνία. Είναι κρίμα ότι δεν κατέστη δυνατόν να φτάσουμε ως το τέλος σε κάτι που βρισκόταν πολύ κοντά», επέμεινε ο Βαυαρός πρωθυπουργός και ευχαρίστησε την Καγκελάριο για τον τρόπο που χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις και την μεγάλη προσφορά της σε αυτές.

Από την άλλη πλευρά οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) παραμένουν σταθεροί στη θέση τους να μην συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνεργασίας μετά την αποτυχία των διερευνητικών συνομιλιών για τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού «Τζαμάικα».

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ραλφ Στέγκνερ τόνισε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ότι η αποτυχία των διερευνητικών «δεν αλλάζει την κατάσταση για το SPD». Εξήγησε ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών για το SPD δεν άλλαξε με τις διερευνητικές διαπραγματεύσεις διάρκειας εβδομάδων και με τις δηλώσεις των άλλων κομμάτων».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017, 04:13