Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία έκανε δεκτή την έφεση κατά της καταδίκης των Κροατών απόστρατων στρατηγών Άντε Γκοτόβινα και Μλάντεν Μάρκατς, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου εις βάρος Σέρβων στη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία το 1995.

Ο Γκοτόβινα και ο Μάρκατς είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση 24 και 18 χρόνων αντίστοιχα τον Απρίλιο του 2011 για ανθρωποκτονίες, ωμότητες και απάνθρωπες πράξεις στη διάρκεια του πολέμου της Κροατίας (1991-95) εναντίον των Σέρβων της Κροατίας. «Το εφετείο αποφάσισε την απαλλαγή τους» ανακοίνωσε ο δικαστής Θίοντορ Μέρον από τη έδρα του δικαστηρίου στη Χάγη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Κροάτες απόστρατοι στρατηγοί θεωρούνται στη χώρα τους «ήρωες» της ανεξαρτησίας και η είδηση έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ. Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν χθες το βράδυ σε λειτουργίες και αγρυπνίες υπέρ του Γκοτόβινα και του Μάρκατς σε όλη την Κροατία

Ο Γκοτόβινα ήταν επικεφαλής της επιχείρησης «Καταιγίδα» που είχε στόχο την επανακατάληψη της αυτοαποκαλούμενης Σερβικής Δημοκρατίας της Κράινα, ενός από τους τελευταίους θυλάκους αντίστασης των Σέρβων της Κροατίας το 1995.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης