Άδεια η γερμανική καρέκλα στη Γιάλτα λόγω Τιμοσένκο

Άδεια η γερμανική καρέκλα στη Γιάλτα λόγω Τιμοσένκο
Τη ματαίωση της επίσκεψής του στην Ουκρανία για τη συγκέντρωση αρχηγών κρατών αποφάσισε ο Γερμανός πρόεδρος, Γιόαχιμ Γκάουκ, εξαιτίας των αυξανόμενων ανησυχιών για την υγεία και τη μεταχείριση της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο.

Η υπόθεση της κράτησης της πρώην πρωθυπουργού έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην πρώην σοβιετική δημοκρατία και την 27μελή Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί, με τη Γερμανία να εμφανίζεται ιδιαιτέρως επικριτική έναντι της Ουκρανίας για τον χειρισμό της υπόθεσης.

Το Βερολίνο έχει προσφερθεί να περιθάλψει την Τιμοσένκο, η οποία υποφέρει από οξύ πόνο στη μέση, σε γερμανικό νοσοκομείο και χθες επανέλαβε την προσφορά του.

Εξέφρασε, επίσης, ανησυχία σχετικά με πληροφορίες ότι δεσμοφύλακες ξυλοκόπησαν την Τιμοσένκο στη διάρκεια πρόσφατης μεταφοράς της σε νοσοκομείο.

Ο Γκάουκ, ο οποίος ήταν ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πρώην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία, επρόκειτο να συμμετάσχει στα μέσα Μαΐου στη Γιάλτα σε μια συγκέντρωση αρχηγών κρατών της Κεντρικής Ευρώπης.

«Ο πρόεδρος δεν θα επισκεφθεί την Ουκρανία» δήλωσε εκπρόσωπός του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιντουνγκ», ο Γκάουκ πήρε την απόφασή του, αφού προηγουμένως μίλησε με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012, 14:10