Σε αδιέξοδο φαίνεται να οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις Άγκυρας και Ουάσιγκτον για την δημιουργία ζώνης ασφαλείας ανατολικά του Ευφράτη στα σύνορα με την Συρία.

Ο ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ Τζέιμς Τζέφρι ολοκλήρωσε τις επαφές του στην Άγκυρα μετά την συνάντηση που είχε με τον Ιμπραχίμ Καλίν αλλά δεν υπήρξε και πάλι σύγκλιση απόψεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ουάσιγκτον συναινεί για μια ζώνη ασφαλείας βάθους μόλις 7 χιλιομέτρων, την ώρα που η Άγκυρα απαιτεί ζώνη βάθους 32 χιλιομέτρων εντός της Συρίας από την οποία θα εκδιωχθούν οι δυνάμεις των ΥPG PYD.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι νέες προτάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών δεν ικανοποιούν την Άγκυρα και πρόσθεσε:

«Πρέπει να συμφωνήσουμε το συντομότερο για την ζώνη ασφαλείας. Δεν έχουμε άλλη υπομονή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φρούδες ελπίδες …

Πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από οχτώ περίπου μήνες η Τουρκία είχε ανακοινώσει επιχείρηση στο Μούνμπιτς και ανατολικά του Ευφράτη, η οποία είχε ματαιωθεί με παρέμβαση των ΗΠΑ που είχαν εξαγγείλει χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων. Κάτι που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Στο μεταξύ πλέον η τουρκική κοινή γνώμη συνειδητοποιεί ότι οι ελπίδες για αναστολή των κυρώσεων λόγω της αγοράς των S400 ήταν φρούδες. Καταλαβαίνουν πλέον ότι απόφαση του Kογκρέσου είναι αμετάκλητη και πως οι δηλώσεις Τραμπ ότι δεν επιθυμεί να ασκήσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας δεν υλοποιούνται τουλάχιστον σε ότι αφορά τα F35.

Σχετικά με την δημιουργία μιας ευρείας ζώνης ασφαλείας είναι γνωστό πως και η Ρωσία δεν είναι σύμφωνη για τέτοιου χιλιομετρικού βάθους ζώνη εντός της Συρίας.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης