Ποικίλα σχόλια, ακόμη και διεθνών ΜΜΕ, προκάλεσε η βιαστική δήλωση του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη σχετικά με την υπόθεση αεροπειρατείας σε αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών η οποία εξελίχθηκε από μια απλή περίπτωση ερωτικής φύσης σε πολύωρο θρίλερ με πολιτικά κίνητρα και πρωταγωνιστή έναν… ασταθή χαρακτήρα.

​Η γρήγορη απελευθέρωση των ομήρων σε συνδυασμό με τις πληροφορίες ότι ο αεροπειρατής ζητούσε να δει μια γυναίκα οδήγησαν ακόμα και τον ίδιο τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να υποβαθμίσει το γεγονός

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ασάφεια και αντιφατικές πληροφορίες όσον αφορά στην ταυτότητα και τα κίνητρα του δράστη συνέθεσαν ένα κρεσέντο… προχειρότητας από τις κυπριακές Αρχές, οι οποίες έκαναν λόγο από την πρώτη στιγμή για μεμονωμένο περιστατικό που φθάνει τα όρια της… ηλιθιότητας (σ.σ. όπως έγραψε και ο Guardian) και δεν συνδέεται με την τρομοκρατία. Η γρήγορη απελευθέρωση των περισσότερων ομήρων σε συνδυασμό με τις πληροφορίες ότι ο αεροπειρατής ζητούσε να δει μια γυναίκα οδήγησαν ακόμα και τον ίδιο τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να υποβαθμίσει το γεγονός και να στρέψει την προσοχή του στη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα.

Η τοποθέτηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι «όλα γίνονται για μια γυναίκα» έπεσε στο κενό, καθώς ο δράστης προέβαλε αιτήματα, μέσω της επιστολής, με πολιτική χροιά, ζητώντας την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων και εξαπολύοντας τα πυρά του κατά της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

Προς αυτήν την κατεύθυνση ζήτησε να μιλήσει με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που οι αρχές της Αιγύπτου απέρριψαν οποιοδήποτε θέμα αποφυλάκισης, απαιτώντας την άμεση σύλληψη και έκδοση του αεροπειρατή. Τελικά, μετά τις… selfie που έβγαλε με τους επιβάτες, είδε και τους τελευταίους ομήρους να πηδούν από το κόκπιτ και τον ίδιο να μην έχει άλλη επιλογή από το να παραδοθεί στις κυπριακές αρχές…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O δράστης μέσα από το αεροπλάνο, δίπλα του ένας χαμογελαστός άνδρας...

Η αδιάλλακτη στάση του Καΐρου ξύπνησε… μνήμες από τα όσα τραγικά εκτυλίχθηκαν το 1978 στο αεροδρόμιο της Λάρνακας με τους Αιγύπτιους κομάντος. Η κατάσταση έγινε ακόμα πιο περίπλοκη μετά την είδηση ότι μονάδα των ειδικών δυνάμεων του αιγυπτιακού στρατού μεταβαίνει στην Πάφο.

Ο Σαμαχά που έγινε… Μουσταφά

Με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να κάνει λόγο για αεροπειρατεία με άρωμα γυναίκας, κυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν αρχικά ότι ο δράστης ονομάζεται Ιμπραήμ Σαμάχα (περίπου 60 ετών), καθηγητής Κτηνιατρικής και του… έρωτα, καθώς ζήτησε να μιλήσει με την πρώην σύζυγό του, με την οποία είχε κάνει και πέντε παιδιά.

Οι αιγυπτιακές αρχές «άδειασαν» τη Λευκωσία​, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς ότι ο δράστης ονομάζεται Ιμπραήμ Σαμάχα και είναι καθηγητής ΚτηνιατρικήςΩστόσο, οι αιγυπτιακές αρχές «άδειασαν» τη Λευκωσία και επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για τον Σαΐφ Ελ Ντι Μουσταφά, αεροπειρατή της πτήσης MS 181 της Egypt Air, κάνοντας λόγο για άτομο με ψυχολογικά προβλήματα. Η απίστευτη υπόθεση πυροδότησε έντονη συζήτηση στα social media, με αρκετούς χρήστες να μη χάνουν ευκαιρία και να διακωμωδούν την κατάσταση, την ώρα που διεθνή ΜΜΕ άσκησαν κριτική στη στάση του Νίκου Αναστασιάδη.

Χαρακτηριστική περίπτωση το BBC, το οποίο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα γέλια του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας όταν αναφερόταν στο περιστατικό.

Εκπρόσωπος της αιγυπτιακής κυβέρνησης επανέλαβε ότι ο αεροπειρατής είναι άτομο ψυχικά ασταθή, που κρατούσε ομήρους τρία μέλη του πληρώματος (κυβερνήτης, συγκυβερνήτης και αεροσυνοδός), έναν αξιωματικό ασφαλείας και τρεις επιβάτες.

Τα όσα απίστευτα και… κωμικοτραγικά εκτυλίχτηκαν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας ολοκληρώθηκαν με τους τελευταίους επιβάτες να τρέπονται σε φυγή (μόλις βρήκαν ευκαιρία) αφήνοντας μονάχο τον αεροπειρατή, αμήχανη την κυβέρνηση της χώρας και γεμάτη ερωτήματα την κυπριακή κοινή γνώμη…

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης