Αφαίρεσαν 232 δόντια από το στόμα νεαρού Ινδού

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014, 16:48
Αφαίρεσαν 232 δόντια από το στόμα νεαρού Ινδού
Κατά τη διάρκεια εγχείρησης διάρκειας 7,5 ωρών που έλαβε χώρα στο Οδοντιατρικό Τμήμα νοσοκομείου του Μουμπάι, Ινδοί γιατροί αφαίρεσαν από το στόμα του 17χρονου Ασίκ Γκαβάι 232 δόντια, χαρακτηρίζοντας την περίπτωσή του «παγκόσμιο ρεκόρ».

Ο νεαρός είχε παρουσιαστεί στο νοσοκομείο παραπονούμενος για πρήξιμο και πόνο δεξιά στη γνάθο του. Τα συμπτώματα αυτά είχαν πρωτοεμφανιστεί 18 μήνες νωρίτερα και ταξίδεψε από το χωριό του στη μεγαλούπολη όταν οι τοπικοί γιατροί απέτυχαν να βρουν την αιτία τους. Οι γιατροί που τον χειρούργησαν, χαρακτήρισαν την περίπτωσή του «πολύ σπάνια» και «παγκόσμιο ρεκόρ».

«Τα συμπτώματα του Ασίκ οφείλονταν σε σύνθετο μικτό οδόντωμα - ένα είδος καλοήθους όγκου κατά το οποίο ένα ούλο δημιουργεί πολλά δόντια», δήλωσε στο BBC η δρ Σουνάντα Ντιβάρε, επικεφαλής της οδοντιατρικής ομάδας που αντιμετώπισε το περιστατικό.

«Στην αρχή δεν μπορούσαμε να το αφαιρέσουμε με τα νυστέρια και έτσι αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε σμίλη και σφυρί για να το βγάλουμε. Όταν, εξάλλου, το ανοίξαμε στα δύο, άρχισαν να πέφτουν μικροσκοπικά δόντια σαν μαργαριτάρια που τελικά ήταν 232».

Η εγχείρηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, από δύο χειρουργούς-οδοντιάτρους και δύο βοηθούς. Ο Ασίκ είχε πλέον τα φυσιολογικά για την ηλικία του 28 δόντια.
Περιγράφοντας την περίπτωση του Ασίκ, η δρ Ντιβάρε είπε πως στα 30 χρόνια που είναι οδοντίατρος δεν έχει ξαναδεί ανάλογο περιστατικό.

Και πρόσθεσε: «Σύμφωνα με την διάθεσιμη ιατρική βιβλιογραφία, η κατάσταση προσβάλλει την άνω γνάθο και ο μεγαλύτερος αριθμός δοντιών που κατά το παρελθόν έχουν αφαιρεθεί από τον όγκο είναι 37.

»Στην περίπτωση του Ασίκ, όμως, ο όγκος ήταν βαθιά μέσα στην κάτω γνάθο και περιείχε εκατοντάδες δόντια».

Ο πατέρας του 17χρονου, Σουρές Γκαβάι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πόνος του γιου του επιδεινωνόταν και πριν από ένα μήνα έγινε ανυπόφορος. Φοβούμενος, λοιπόν, ότι έχει καρκίνο, αποφάσισε να τον μεταφέρει στο Μουμπάι.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014, 16:48