Δυνάμεις των ΗΠΑ προσπάθησαν να διασώσουν δύο άμαχους που κρατούνται όμηροι στο Αφγανιστάν σε μια επιχείρηση που διεξήχθη τον περασμένο μήνα, όμως οι κρατούμενοι δεν βρίσκονταν στο σημείο όπου έγινε η επιδρομή, κατά την οποία δεν τραυματίστηκε κανένας από τους Αμερικανούς στρατιωτικούς, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο χθες Πέμπτη.

Δεν διευκρινίστηκε το πότε ακριβώς ή το πού ακριβώς διεξήχθη η επιχείρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τον Αύγουστο, κατόπιν εισήγησης του υπουργού (Άμυνας των ΗΠΑ, Άστον) Κάρτερ, ο πρόεδρος (Μπαράκ) Ομπάμα έδωσε εντολή στις δυνάμεις των ΗΠΑ να εκτελέσουν μια αποστολή στο Αφγανιστάν, με στόχο την ανάκτηση δύο άμαχων ομήρων», ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Πίτερ Κουκ σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ουάσινγκτον.

«Δυστυχώς, οι όμηροι δεν βρίσκονταν στην τοποθεσία που υποπτευόμασταν», πρόσθεσε ο Κουκ. Συμπλήρωσε ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ «ενεπλάκησαν και σκότωσαν έναν αριθμό μαχητών του εχθρού».

Οι ταυτότητες των ομήρων δεν αναφέρονται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την 7η Αυγούστου, δύο καθηγητές του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Αφγανιστάν, ένας Αμερικανός κι ένας Αυστραλός, απήχθησαν σε μια λεωφόρο κοντά στο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Καμπούλ. Οι απαγωγείς φορούσαν «στολές των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας», και σταμάτησαν το αυτοκίνητό τους καθώς οι καθηγητές αποχωρούσαν από το πανεπιστήμιο κι επέστρεφαν στα σπίτια τους, είχε εξηγήσει στο Γαλλικό Πρακτορείο μία ημέρα μετά την απαγωγή ο Σεντίκ Σεντίκι, εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Αμερικανός ζούσε στην Καμπούλ «εδώ και περίπου δύο χρόνια» και ο Αυστραλός είχε φθάσει μόλις, «περίπου δύο εβδομάδες» νωρίτερα.

Μια δυτική πηγή ανέφερε ότι οι δράστες ήταν τέσσερις, χρησιμοποίησαν ένα όχημα με κίνηση στους τέσσερις τροχούς και φορούσαν «στολές της αφγανικής αστυνομίας».

Αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν χθες ότι η επιχείρηση έγινε μερικές ημέρες μετά την απαγωγή και ότι επτά «μαχητές του εχθρού» σκοτώθηκαν σε αυτήν.

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, μία ημέρα πριν από αυτή την επιχείρηση, ο Λευκός Οίκος είχε απορρίψει άλλη μια, λόγω των αντιφατικών εκτιμήσεων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Για την Αυστραλία, πρόκειται για τη δεύτερη απαγωγή υπηκόου της στο Αφγανιστάν, έπειτα από εκείνη της Κάθριν Τζέιν Ουίλσον, ιδρύτριας μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης, στην Τζαλαλάμπαντ, στα τέλη του Απριλίου. Η αυστραλή ΥΠΕΞ Τζούλι Μπίσοπ ανακοίνωσε την 28η Αυγούστου ότι η Ουίλσον απελευθερώθηκε ότι «είναι καλά στην υγεία της».

Η απαγωγή των δύο ξένων καθηγητών ήταν η πρώτη με θύματα στελέχη του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Αφγανιστάν, οι εγκαταστάσεις του οποίου φρουρούνται μόνιμα από περίπου 70 άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Το εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του το 2006 και στο οποίο φοιτούν σήμερα πάνω από 1.700 σπουδαστές, αυτοπαρουσιάζεται ως το «μοναδικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο» στο Αφγανιστάν και είναι μικτό, παρότι στην ισλαμική δημοκρατία γενικά τα σχολεία χωρίζονται σε αρρένων και θηλέων.

Λίγες εβδομάδες μετά την απαγωγή, το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Καμπούλ έγινε, την 25η Αυγούστου, στόχος μιας επίθεσης η οποία διήρκεσε πάνω από δέκα ώρες κι είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 16 άνθρωποι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης