Αφγανιστάν: Εννέα παιδιά σκοτώθηκαν από έκρηξη νάρκης

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2019, 05:16
Αφγανιστάν: Εννέα παιδιά σκοτώθηκαν από έκρηξη νάρκης

Eνέα παιδιά σκοτώθηκαν το πρωί, όταν, καθώς πήγαιναν στο σχολείο, πάτησαν πάνω σε νάρκη που εξερράγη, στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, ανακοίνωσε τοπικός αξιωματούχος.

Η έκρηξη σημειώθηκε στην περιοχή Νταρκάντ, της επαρχίας Ταχάρ, όταν τα παιδιά περπάτησαν πάνω στη νάρκη που ήταν κρυμμένη σε δρόμο, μέσα σε χωριό που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν. Το Σάββατο είναι μέρα σχολείου στο Αφγανιστάν.

«Η περιοχή ελέγχεται από τους Ταλιμπάν και από τότε που οι δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν επιθέσεις για να την εκκαθαρίσουν από τους αντάρτες, οι Ταλιμπάν φύτεψαν βόμβες κατά προσωπικού» δήλωσε ο Χαλίλ Ασίρ, εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας. Τα παιδιά, όλα αγόρια, ήταν ηλικίας από 7 έως 12 ετών. Ανάμεσά τους τέσσερα ήταν από μια «οικογένεια Ταλιμπάν»είπε ο Ασίρ.

Τον Οκτώβριο, σε έκθεσή του, ο ΟΗΕ έκανε λόγο για πρωτοφανή αριθμό αμάχων μεταξύ των θυμάτων το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, με 1.174 νεκρούς και περισσότερους από 3.000 τραυματίες, δηλαδή μια αύξηση 42%, σε σχέση με το 2018. Αυτή η ισχυρή αύξηση «οφείλεται πρωτίστως σε αντικυβερνητικά στοιχεία», όπως οι Ταλιμπάν, εκτιμούν τα Ηνωμένα Έθνη.

Επτά παιδιά σκοτώθηκαν τον περασμένο Μάιο και άλλα δύο τραυματίστηκαν, από νάρκη στη νότια επαρχία Γάζνι.

Οι αντάρτες χρησιμοποιούσαν συχνά νάρκες και βόμβες που έκρυβαν στην άκρη των δρόμων, για να επιτίθενται στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας. Έπειτα από δεκαετίες σύγκρουσης, το αφγανικό έδαφος έχει διάσπαρτους εκρηκτικούς μηχανισμούς διαφόρων τύπων, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του πληθυσμού.

Πηγή: efsyn.gr

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2019, 05:59