Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) στο Αφγανιστάν αναφορικά με τα αίτια που οδήγησαν στον θάνατο 10 αμάχων κατά τη διάρκεια επιδρομής ενός μη επανδρωμένου τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους στις 7 Σεπτεμβρίου στην επαρχία Κουνάρ.

Αρχικά η ISAF είχε ανακοινώσει πως 10 μέλη των δυνάμεων του εχθρού είχαν σκοτωθεί, χωρίς να κάνει λόγο για απώλειες μεταξύ των αμάχων. Ωστόσο, στη συνέχεια διαπιστώθηκε πως τέσσερις γυναίκες και τέσσερα παιδιά έχασαν τη ζωή τους. Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν καταδίκασε τη συγκεκριμένη επίθεση, υπογραμμίζοντας πως «επιδρομή κατά γυναικών και παιδιών παραβιάζει όλες τις διεθνώς συμφωνημένες αρχές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι θάνατοι αμάχων στη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών αποτελεί έναν βασικό «πονοκέφαλο» για τον Hamid Karzai και τους συνεργάτες του. Προς αυτή την κατεύθυνση είχε δώσει εντολή να μην γίνεται κάλεσμα για εναέρια υποστήριξη σε επιχειρήσεις της Αστυνομίας και του κυβερνητικού στρατού. Αφγανοί αξιωματούχοι πάντως υποστήριξαν ότι ειδικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ ζήτησαν τη συνδρομή του μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη διάρκεια αποστολής για την εκτέλεση ενός ηγετικού στελέχους της Αλ Κάιντα.

Διαβάστε επίσης:
Αφγανιστάν: Αύξηση επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2013, 21:24

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης