Το Αφγανιστάν απελευθέρωσε σχεδόν 200 κρατούμενους Ταλιμπάν, δήλωσαν σήμερα Αφγανοί αξιωματούχοι.

Οι κρατούμενοι αποτελούν τμήμα μιας ομάδας 400 φυλακισμένων «σκληροπυρηνικών» ισλαμιστών η καθυστερημένη απελευθέρωση των οποίων φαινόταν να εμποδίζει τις συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ισλαμιστική οργάνωση για τον τερματισμό ενός πολέμου που διαρκεί δύο δεκαετίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αφγανική κυβέρνηση έχει αφήσει ελεύθερους άλλη μια παρτίδα εναπομεινάντων κρατουμένων Ταλιμπάν και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η εργασία για την προώθηση της διαδικασίας ανταλλαγής κρατουμένων», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Σεντίκ Σεντίκι, εκπρόσωπος του προέδρου Ασράφ Γάνι.

Ο εκπρόσωπος δεν έδωσε, ωστόσο, τον ακριβή αριθμό τους. Δύο αξιωματούχοι δήλωσαν πως η απελευθέρωση κρατουμένων έγινε από την κύρια φυλακή στην πρωτεύουσα Καμπούλ τη Δευτέρα και χθες Τρίτη, την ώρα που οι Ταλιμπάν άφηναν ελεύθερους έξι Αφγανούς που υπηρετούν στις δυνάμεις ασφαλείας.

Περίπου 120 κρατούμενοι μένει να αφεθούν ελεύθεροι σε συμφωνία με το αίτημα των Ταλιμπάν, περιλαμβανομένων έξι για την απελευθέρωση των οποίων δυτικές κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης της Αυστραλίας, έχουν προβάλει αντιρρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θέλουμε να τελειώνουμε με την ανταλλαγή κρατουμένων ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος που ζήτησε ανωνυμία λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Πηγή καλά ενημερωμένη δήλωσε ότι η απελευθέρωση κρατουμένων μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης