Αφγανιστάν: Η περασμένη εβδομάδα ήταν η πιο φονική σε 19 χρόνια συγκρούσεων

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2020, 16:30
Αφγανιστάν: Η περασμένη εβδομάδα ήταν η πιο φονική σε 19 χρόνια συγκρούσεων

Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η πλέον αιματηρή στα 19 χρόνια συγκρούσεων στο Αφγανιστάν για τις εθνικές δυνάμεις ασφαλείας, καθώς οι ταλιμπάν σκότωσαν 291 μέλη της, όπως ανακοίνωσε σήμερα κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η πλέον φονική των τελευταίων 19 ετών. Οι ταλιμπάν εξαπέλυσαν 422 επιθέσεις σε 32 επαρχίες, σκοτώνοντας 291 μέλη (των δυνάμεων ασφαλείας) και τραυματίζοντας άλλα 550», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τζαβίντ Φαϊζάλ, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (NSC). «Η δέσμευση των ταλιμπάν για μείωση της βίας είναι άνευ ουσίας και οι ενέργειές τους δεν συνάδουν με τη ρητορική τους για ειρήνη», πρόσθεσε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ταλιμπάν απέρριψαν τους τελευταίους αριθμούς της κυβέρνησης. «Ο εχθρός θέλει να πλήξει την ειρηνευτική διαδικασία και τις ενδοαφγανικές διαπραγματεύσεις δημοσιεύοντας τέτοιες ψευδείς εκθέσεις», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπός τους Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ. «Ο εχθρός υπέστη ακόμα περισσότερες απώλειες στο παρελθόν, αλλά σήμερα παρουσιάζουν επίτηδες 10 ή 50 (θύματα) ως 500 για να μπερδέψουν την κοινή γνώμη και….να επιβραδύνουν την όλη διαδικασία», δήλωσε.

Η βία έχει μειωθεί στο Αφγανιστάν από τότε που οι ταλιμπάν ανακοίνωσαν εκεχειρία τριών ημερών στα τέλη Μαΐου, με αφορμή την Ιντ αλ-Φιτρ, τη γιορτή που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού. Ωστόσο, οι αρχές του Αφγανιστάν υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις των μαχητών έχουν και πάλι κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2020, 16:30