Το γεγονός ότι τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα στο Αφγανιστάν πολλαπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε αποτέλεσμα να σημειωθεί «μαζική» αύξηση του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων από το 2017, υποδεικνύει μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα.

Οι ΗΠΑ επέλεξαν το 2017 να προχωρήσουν στην άρση των περιορισμών οι οποίοι επιβάλλονταν ως τότε στις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν ως προς τη διεξαγωγή πληγμάτων από αέρος εναντίον των Ταλιμπάν, γεγονός «που οδήγησε σε μαζική αύξηση των θυμάτων μεταξύ των αμάχων», εξηγεί η μελέτη του Ινστιτούτου Ουότσον για τις Διεθνείς Σχέσεις του Πανεπιστημίου Μπράουν (Ρόουντ Άιλαντ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ του 2016, της τελευταίας χρονιάς της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, και του 2019, της τελευταίας πλήρους χρονιάς της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, ο αριθμός των αμάχων οι οποίοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικά πλήγματα αυξήθηκε κατά 330%, διευκρινίζει η μελέτη αυτή, η οποία βασίζεται σε αριθμούς της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν.

Μόνο το 2019, 700 αφγανοί άμαχοι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς, ετήσιος απολογισμός ο οποίος είναι ο βαρύτερος από το 2001 και το 2002, δηλαδή τα δύο πρώτα χρόνια του πολέμου στο Αφγανιστάν, τονίζεται στη μελέτη.

«Οι ΗΠΑ εν μέρει πολλαπλασίασαν τα αεροπορικά πλήγματα επειδή είχαν λιγότερα στρατεύματα επί του πεδίου, αλλά επίσης διότι θεωρούσαν, επί δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου του Βιετνάμ, ότι (…) είναι αποτελεσματικά για να αναγκαστεί ο εχθρός να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», σημειώνει η Νέτα Κρόφορντ, συνδιευθύντρια του προγράμματος «Κόστη του Πολέμου» στο πανεπιστήμιο Μπράουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πράγματι, ερρίφθησαν περισσότερες βόμβες από αέρος το 2018 και το 2019 από ό,τι όταν η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν είχε φθάσει στην κορύφωσή της το 2011, προσθέτει η ίδια.

Μετά τη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψαν οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν τον Φεβρουάριο του 2020, ο αφγανικός στρατός πήρε τη σκυτάλη και πολλαπλασίασε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς για να ασκήσει πίεση στους ισλαμιστές αντάρτες.

Έκτοτε, η αφγανική πολεμική αεροπορία έχει προκαλέσει «περισσότερα θύματα μεταξύ των αμάχων παρά ποτέ στην ιστορία της», σύμφωνα με τη μελέτη.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών της χρονιάς, 86 αφγανοί άμαχοι σκοτώθηκαν και 103 τραυματίστηκαν σε πλήγματα της αφγανικής αεροπορίας. Το τρίτο τρίμηνο, ενώ η κυβέρνηση και οι Ταλιμπάν είχαν αρχίσει διαπραγματεύσεις στη Ντόχα του Κατάρ, ο απολογισμός έφθασε τους 70 νεκρούς και τους 90 τραυματίες.

«Όσο δεν υφίσταται συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, τα δύο μέρη επιδιώκουν να αποκτήσουν τακτικό πλεονέκτημα στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων», κάτι που σημαίνει ότι το κόστος σε ανθρώπινες ζωές «θα επιδεινωθεί», καταλήγει η μελέτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης