Τρεις Aμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν την Τρίτη, όταν εξερράγη αυτοσχέδια βόμβα κοντά στην πόλη Γάζνι, στο κεντρικό τμήμα του Αφγανιστάν, ανακοίνωσε το NATO.

Οι Ταλιμπάν, με μια ανακοίνωση που διένειμε μέσω της πλατφόρμας WhatsApp ο εκπρόσωπός τους Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ, ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, με στόχο «μια αμερικανική αυτοκινητοπομπή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αποστολή Resolute Support του NATO δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκαν οι Αμερικανοί στρατιώτες. Οι θάνατοι αυτοί αυξάνουν σε 12 τον αριθμό των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που έχουν χάσει τη ζωή τους στην ασιατική χώρα από την αρχή της χρονιάς.

Το NATO δεν προσδιόρισε τη σοβαρότητα της κατάστασης των τριών τραυματιών, αναφέροντας μόνο ότι δέχονται ιατρικές φροντίδες.

Οι τρεις νέοι θάνατοι καταγράφηκαν μετά την ανακοίνωση της απώλειας το Σάββατο ενός Aμερικανού στρατιωτικού στην επαρχία Νιμρούζ (νοτιοδυτικά). Ο στρατιώτης αυτός «πιθανόν σκοτώθηκε από ατύχημα από τα πυρά ενός Aφγανού εταίρου μας», ανέφερε την Τρίτη το NATO, εν μέσω μιας μάχης με μέλη της αλ Κάιντα, και δεν υπάρχει «ουδεμία ένδειξη» πως αυτό το «τραγικό» συμβάν οφείλεται σε «εσκεμμένη» ενέργεια του Aφγανού στρατιώτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περισσότεροι Αμερικανοί στρατιώτες που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αφγανιστάν τα τελευταία χρόνια έπεσαν στις λεγόμενες επιθέσεις «εκ των έσω», που έγιναν από στελέχη των αφγανικών ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας.

Περισσότεροι από 2.400 άνδρες των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν μετά την αμερικανική επέμβαση στη χώρα το 2001 με σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Ο αριθμός των θυμάτων στις τάξεις του αμερικανικού στρατού μειώθηκε θεαματικά μετά τα τέλη του 2014, όταν οι αφγανικές δυνάμεις πήραν τη σκυτάλη από τα μάχιμα στρατεύματα του NATO υπό αμερικανική διοίκηση.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι δήλωσε ότι έχουν σκοτωθεί στη χώρα του 58 Aμερικανοί στρατιωτικοί από το 2015.

Ο Γάνι συμπλήρωσε ότι περισσότερα από 28.500 στελέχη του αφγανικού στρατού και των αφγανικών σωμάτων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί μέσα στην ίδια χρονική περίοδο, αποκαλύπτοντας έναν απολογισμό πολύ πιο βαρύ από ό,τι ήταν γνωστό μέχρι τώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης