Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν, ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, αναχώρησε την Τρίτη για περιοδεία στην Ασία, καθώς συνεχίζει την προσπάθεια για να τερματιστεί μια σύρραξη η οποία διαρκεί πλέον πάνω από δεκαεπτά χρόνια.

Μετά τις συνομιλίες του με αντιπροσώπους των Ταλιμπάν στο Αμπού Ντάμπι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) τον Δεκέμβριο, ο Χαλιλζάντ θα μεταβεί στο Αφγανιστάν, στην Ινδία, στο Πακιστάν και στην Κίνα. Το ταξίδι του πρόκειται να διαρκέσει ως την 21η Ιανουαρίου, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο δελτίο Τύπου της αμερικανικής διπλωματίας δεν διευκρινίζεται εάν ο απεσταλμένος θα συναντηθεί ξανά με τους Ταλιμπάν. Ο Χαλιλζάντ περιορίζεται να αναφέρει ότι θα έχει συνομιλίες με «αξιωματούχους της αφγανικής κυβέρνησης και άλλων ενδιαφερόμενων πλευρών».

«Η μοναδική λύση στη σύρραξη είναι όλα τα μέρη να καθίσουν γύρω από το τραπέζι και να καταλήξουν σε συμφωνία για το πολιτικό μέλλον του Αφγανιστάν, με αμοιβαίο σεβασμό και αμοιβαία αποδοχή», κρίνει ο Χαλιλζάντ, κατά την ανακοίνωση.

Η περιοδεία του Καρζάι ακολουθεί τη δήλωση αξιωματούχου των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που έχει χάσει πλέον την υπομονή του με την ατέρμονη εμπλοκή της χώρας του στον πόλεμο, σχεδιάζει να αποσύρει τους μισούς από τους 14.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς που είναι ανεπτυγμένοι στο Αφγανιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης