Για απάνθρωπες τακτικές από παραστρατιωτικές ομάδες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και δρουν με απόλυτη ατιμωρησία, εκτελώντας αμάχους κατά τη διάρκεια νυχτερινών εφόδων στο Αφγανιστάν, κάνει λόγο η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

Σε έκθεσή της που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα επισημαίνεται ότι ανέλυσε 14 εφόδους «ομάδων κρούσης» που υποστηρίζονται από τη CIA από τα τέλη του 2017 έως τα μέσα του 2019, κατά τη διάρκεια των οποίων διαπράχθηκαν «σοβαρές παραβιάσεις», ορισμένες εκ των οποίων πιθανόν συνιστούσαν «εγκλήματα πολέμου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μία από τις επιχειρήσεις του είδους, στην επαρχία Πάκτια, τον Αύγουστο, ομάδα παραστρατιωτικών σκότωσε 11 χωρικούς.

Αυτόπτες μάρτυρες διαβεβαίωσαν ότι «κανένας εξ αυτών δεν προέβαλε αντίσταση. Οι δυνάμεις σκότωσαν τον αρχηγό μιας φυλής ρίχνοντάς του μια σφαίρα στο μάτι και τον ανιψιό του, ηλικίας περίπου 20 ετών, (με μια σφαίρα) στο στόμα», αναφέρει η HRW.

Μυστικές παραστρατιωτικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από τη CIA δρουν στο Αφγανιστάν από την εποχή του πολέμου εναντίον της σοβιετικής ένωσης, τη δεκαετία του 1980. Η δράση τους εναντίον των Ταλιμπάν έχει ενταθεί, καθώς ο πόλεμος με τους ισλαμιστές αντάρτες παρατείνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε πολλές περιπτώσεις, οι έφοδοι -γενικά διεξάγονται σε περιοχές ελεγχόμενες από τους Ταλιμπάν- συνοδεύονταν από αεροπορικά πλήγματα, στα οποία σκοτώνονται άμαχοι «αδιακρίτως και δυσανάλογα», σύμφωνα με την έκθεση.

Ενίοτε οι ομάδες αυτές αιχμαλωτίζουν άνδρες χωρίς να λένε ποτέ στις οικογένειές τους πού τους πάνε.

Οι νυχτερινές έφοδοι, με μεγάλη δύναμη πυρός, εξοπλισμό νυχτερινής όρασης και πλεονέκτημα το στοιχείο του αιφνιδιασμού, είναι τακτική δοκιμασμένη και χρησιμοποιούμενη πολύ συχνά στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με την έκθεση της HRW, οι παραστρατιωτικοί στρατολογούνται, εκπαιδεύονται, εξοπλίζονται και επιβλέπονται σε μεγάλο βαθμό από τη CIA.

Αφγανικές ειδικές δυνάμεις διεξήγαγαν 2.531 χερσαίες επιχειρήσεις από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, αριθμό μεγαλύτερο από τις 2.365 που καταγράφηκαν όλο το 2018, σύμφωνα με τον Γενικό Ειδικό Επιθεωρητή για την Ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν (SIGAR), αμερικανικό ανεξάρτητο δημόσιο οργανισμό.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στο Αφγανιστάν καταγράφηκε από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο το πιο πολυαίμακτο τρίμηνο για τους αμάχους εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία. Τους πρώτους εννέα μήνες της χρονιάς, περισσότεροι από 2.500 άμαχοι σκοτώθηκαν στην εμπόλεμη χώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης