Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, προέτρεψε το Αφγανιστάν να κάνει πρώτη του προτεραιότητα την καταπολέμηση της εμπορίας ναρκωτικών και τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του σε μονοήμερο συνέδριο ανώτατων εκπροσώπων διεθνών οργανισμών που πραγματοποιείται στη Βιέννη, ο κ. Μπαν ανέφερε ότι η παραγωγή και το εμπόριο ναρκωτικών υπονομεύουν τις προσπάθειες ανάπτυξης μιας υγιούς οικονομίας στο Αφγανιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπε ο κ. Μπαν «Τον τελευταίο χρόνο η καλλιέργεια παπαρούνας έχει αυξηθεί κατά 7% και η παραγωγή οπίου κατά 61%. Τα έσοδα των αφγανών εμπόρων οπίου από τις εξαγωγές ναρκωτικών υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Δεν μπορούμε να αναμένουμε σταθερότητα στην περιοχή όταν το 15% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας προέρχεται από το εμπόριο ναρκωτικών».

Ο αρμόδιος υπουργός του Αφγανιστάν για την καταπολέμηση της εμπορίας ναρκωτικών, Ζαράρ Αχμέντ Μοκμπέλ Οσμανί, δήλωσε ότι η Καμπούλ κατανοεί τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας, αλλά πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της καλλιέργειας παπαρούνας πραγματοποιείται σε περιοχές που δεν ελέγχονται από τις κρατικές δυνάμεις.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζουπέ, που προέδρευσε του Συνεδρίου μαζί με τον ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι «δεδομένου του κινδύνου, τίποτα άλλο δεν είναι πιο επικίνδυνο από την απραξία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης