Κατά 10% μειώθηκαν τα κονδύλια για τη συντήρηση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν με απόφαση του προέδρου των Η.Π.Α., μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο σχέδιο για τη σταδιακή απομάκρυνση όλων των μάχιμων μονάδων του αμερικανικού στρατού από το έδαφος του ασιατικού κράτους μέχρι τα τέλη του 2014. Οι Η.Π.Α. έχουν αφήσει ένα «παραθυράκι» για τη διατήρηση ορισμένων δυνάμεών τους στο Αφγανιστάν και μετά το 2014, στο πλαίσιο εκπαίδευσης των σωμάτων Ασφαλείας της χώρας, χωρίς ωστόσο να έχουν δώσει ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Barack Obama ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει αίτημα χρηματοδότησης των λεγόμενων «υπερπόντιων απρόοπτων επιχειρήσεων» για το οικονομικό έτος 2014, συνολικού ύψους 79,4 δισ. δολάρια από 88,5 δισ. που ήταν αρχικά.

«Ο πρόεδρος εξετάζει ακόμα τις επιλογές βάσει των αναφορών που έχει υποβάλει η εθνική ομάδα ασφαλείας και δεν έχει πάρει ακόμα την τελική απόφαση σχετικά με τον αριθμό των αμερικανικών στρατευμάτων που πιθανώς θα παραμείνουν μετά το 2014», εξήγησε η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Kathleen Hayden.

«Το αίτημα για μειωμένη χρηματοδότηση αντανακλά τον μεταβατικό μας ρόλο στο Αφγανιστάν», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Barack Obama αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες τον αριθμό των στρατιωτών που θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν το 2014, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, John Kerry.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης