Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Καμπούλ και των Ταλιμπάν θα επαναληφθούν στις αρχές Ιανουαρίου, καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές αποφάσισαν να κάνουν ένα διάλειμμα αφού κατέληξαν σε συμφωνία για διαδικαστικά θέματα σχετικά με τη συνέχιση του μεταξύ τους διαλόγου για τον τερματισμό του πολέμου στο Αφγανιστάν.

Τα μέλη της αποστολής της αφγανικής κυβέρνησης ανακοίνωσαν σήμερα Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, ότι επιστρέφουν στην Καμπούλ από τη Ντόχα του Κατάρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κάνουμε ένα διάλειμμα προς το παρόν και θα είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την ατζέντα μόλις επαναληφθούν οι συνομιλίες» επισήμανε ανώτερος Αφγανός αξιωματούχος που είναι αρμόδιος για τις διπλωματικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν.

Μέχρι στιγμής οι αντάρτες δεν έχουν σχολιάσει τις πληροφορίες.

Παρά τη συνεχιζόμενη ειρηνευτική διαδικασία, η βία στο Αφγανιστάν δεν έχει τερματιστεί ούτε καν μειωθεί. Σημειώνονται τακτικά συγκρούσεις σε περιοχές της χώρας, όπως και επιθέσεις με βόμβες και ρουκέτες στην Καμπούλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την προηγούμενη εβδομάδα οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον Ταλιμπάν για να προστατεύσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις στην επαρχία Κανταχάρ, σε μια σπάνια παρέμβαση των ΗΠΑ μετά τον Φεβρουάριο όταν σύναψαν συμφωνία με τους αντάρτες.

Εξάλλου Αφγανοί αξιωματούχοι από την επαρχία αυτή στο βόρειο τμήμα της χώρας δήλωσαν σε δημοσιογράφους ότι οι Ταλιμπάν σχεδίαζαν συντονισμένες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν όταν βομβαρδίστηκαν από τον αμερικανικό στρατό. Η επιχείρηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 20 Ταλιμπάν.

Στο μεταξύ σήμερα αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι περισσότερα από 10 μέλη των αφγανικών δυνάμεων σκοτώθηκαν σε επίθεση των Ταλιμπάν στη βόρεια επαρχία Κουντούζ. Οκτώ αστυνομικοί και δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν από την ενέδρα των Ταλιμπάν, ενώ υπάρχουν και τραυματίες.

Η Κουντούζ είναι μια από τις πλέον ευάλωτες επαρχίες του Αφγανιστάν και τα τελευταία χρόνια έχει πέσει δύο φορές στον έλεγχο των Ταλιμπάν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης