Αφγανιστάν: Στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης οι επιθέσεις κατά στρατιωτών του ΝΑΤΟ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012, 02:33
Αφγανιστάν: Στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης οι επιθέσεις κατά στρατιωτών του ΝΑΤΟ
Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη ανάμεσα στον πρόεδρο των Η.Π.Α., Barack Obama και τον Αφγανό ομόλογό του, Hamid Karzai, προκειμένου να συζητήσουν τα μέτρα για την καταπολέμηση των επιθέσεων κατά στρατιωτών του ΝΑΤΟ από Αφγανούς που φορούν στολή του στρατού ή της Αστυνομίας.

«Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης οι δύο ηγέτες συζήτησαν ένα φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για τον περιορισμό επιθέσεων στο εσωτερικό εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων αλλά και τη σημασία που έχει η αυτοσυγκράτηση και η μη βία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του χρονοδιαγράμματος αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

«Οι επιθέσεις κατά των στρατιωτών του ΝΑΤΟ από Αφγανούς που φορούν στρατιωτικές ή αστυνομικές στολές αποτελεί ένα πολύ ενοχλητικό πρόβλημα. Έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία των στρατιωτών από τέτοιου είδους επιθέσεις, ωστόσο αυτό δεν αλλάζει την αποστολή της Συμμαχίας. Ο πρόεδρος πιστεύει ότι είναι απολύτως αναγκαίο να συνεχιστεί η μεταφορά των αρμοδιοτήτων στους Αφγανούς, μετά από μια δεκαετία πολέμου και ήρθε η ώρα να φτάσει το τέλος του πολέμου και να περάσει σταδιακά η ευθύνη για την ασφάλεια στους Αφγανούς», είχε πει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Jay Carney.

Περίπου 33.000 Αμερικανοί στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν από το τέλος του 2009, πρέπει να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι το τέλος του μήνα, αφήνοντας πίσω τους 68.000 άνδρες οι οποίοι, μαζί με τα περίπου 40.000 συμμαχικά στρατεύματα, θα εγκαταλείψουν τη χώρα στο τέλος του 2014.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012, 03:08