Η διπλωματία του Ιράν ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι μείωσε τον αριθμό των μελών του διπλωματικού του προσωπικού στο Αφγανιστάν, σημειώνοντας πάντως ότι η πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην Καμπούλ όπου μπήκαν οι Ταλιμπάν, θα παραμείνει ανοικτή.

Διπλωμάτες και ξένοι πολίτες απομακρύνονταν εσπευσμένα χθες Κυριακή από την Καμπούλ, μετά την είσοδο των ισλαμιστών ανταρτών στην πόλη και τη φυγή από τη χώρα του προέδρου Άσραφ Γάνι, ο οποίος παραδέχθηκε ότι το φονταμενταλιστικό κίνημα «νίκησε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπήρξε μείωση του προσωπικού της πρεσβείας του Ιράν στην Καμπούλ», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, διευκρινίζοντας ότι οι υπάλληλοι που παραμένουν θα εγγυηθούν τη «συνέχεια των απαραίτητων δραστηριοτήτων» της διπλωματικής αντιπροσωπείας.

«Από τις πέντε εγκαταστάσεις της αντιπροσωπείας μας στο Αφγανιστάν – στην Καμπούλ, στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στη Τζαλαλάμπαντ, στη Χεράτ και στην Κανταχάρ –, οι συνάδελφοί μας εκκένωσαν τις τρεις το τελευταίο διάστημα: στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στην Τζαλαλάμπαντ και στην Κανταχάρ», πρόσθεσε και διαβεβαίωσε πως «συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους από την Καμπούλ».

Σε ό,τι αφορά το ιρανικό προξενείο στη Χεράτ «οι διπλωμάτες μας είναι ασφαλείς», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Παρασκευή, την επομένη της πτώσης της Χεράτ στα χέρια των Ταλιμπάν, αξιωματούχος του ιρανικού ΥΠΕΞ είχε πει ότι «οι δυνάμεις που ελέγχουν την πόλη» εγγυήθηκαν «την πλήρη ασφάλεια του κτηρίου, καθώς και των διπλωματών και των υπαλλήλων του προξενείου» της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Η βία και η κατοχή (…) δεν επιλύουν ποτέ τα προβλήματα», έκρινε από την πλευρά του μέσω Twitter ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της χώρας, ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Το Ιράν είναι έτοιμο να συνεχίσει τις προσπάθειές του για να υπάρξει ειρήνη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μέσα σε κάπου δέκα ημέρες, οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν σχεδόν ολόκληρο το Αφγανιστάν, αφού εξαπέλυσαν ολομέτωπη επίθεση τον Μάιο εκμεταλλευόμενοι την αποχώρηση των αμερικανικών και των υπολοίπων ξένων στρατευμάτων που απέμεναν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης