Αφγανιστάν: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση καμικάζι στην Καμπούλ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017, 12:52
Αφγανιστάν: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση καμικάζι στην Καμπούλ
Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη εναντίον των γραφείων του ειδησεογραφικού πρακτορείου Afghan Voice και γειτονικού σιιτικού πολιτιστικού κέντρου στην Καμπούλ και η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 40 ανθρώπους, μετέδωσε το Amaq, το πρακτορείο προπαγάνδας της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Το Ισλαμικό Κράτος αναφέρει πως χρησιμοποίησε τρεις βόμβες, τις εκρήξεις των οποίων ακολούθησε επίθεση καμικάζι.Η επίθεση αυτοκτονίας στα γραφεία του πρακτορείου ειδήσεων Afghan voice και στο σιιτικό πολιτιστικό κέντρο στη δυτική Καμπούλ στοίχισε τη ζωή σε πολλούς σπουδαστές, δήλωσαν αξιωματούχοι και αυτόπτες μάρτυρες.

Δεκάδες είναι οι τραυματίες από την έκρηξη, στην τελευταία μιας σειράς επιθέσεων εναντίον οργανισμών στην αφγανική κυβέρνηση, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ο Σάγεντ Αμπάς Χουσάινι, δημοσιογράφος του Afghan Voice, είπε ότι πρέπει να σημειώθηκαν περισσότερες από μία εκρήξεις κατά τη διάρκεια της επίθεσης, μετά την αρχική έκρηξη στην είσοδο του κτηρίου. Ένας δημοσιογράφος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε.

Φωτογραφίες που ανήρτησαν αυτόπτες μάρτυρες στη σελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου στο Facebook δείχνουν σοβαρές ζημιές στο σημείο αυτό, που βρίσκεται σε σιιτική περιοχή στη δυτική Καμπούλ, ενώ αρκετοί νεκροί και τραυματίες κείτονται στο έδαφος.

«Ο στόχος της επίθεσης ήταν το πολιτιστικό κέντρο Ταμπαγιάν. Μια πρωινή συζήτηση πραγματοποιείτο εκείνη την ώρα στο σιιτικό κέντρο με αφορμή την 38η επέτειο της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν, όταν μια πρώτη έκρηξη σημειώθηκε. Πολλοί φοιτητές παρακολουθούσαν τη συζήτηση» δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών Νασράτ Ραχίμι.«Ήμασταν μέσα στην αίθουσα, στη δεύτερη σειρά, όταν η έκρηξη σημειώθηκε πίσω μας. Στη συνέχεια προκλήθηκε φωτιά και καπνός μέσα στην αίθουσα» είπε ο φοιτητής Μοχάμαντ Χασάν Ρεζάγιε, ο οποίος φέρει σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο και στα χέρια. «Προκλήθηκε πανικός, χάος. Όλος ο κόσμος ούρλιαζε και έκλαιγε. Όλοι ζητούσαν βοήθεια. Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν γυναίκες και παιδιά» πρόσθεσε.

Το πολιτιστικό κέντρο βρίσκεται κοντά στο πρακτορείο ειδήσεων Afghan voice (Η φωνή του Αφγανιστάν).

Το Afghan Voice έχει σχέσεις με τους σιίτες. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ σε δήλωση στο Twitter είχε αρνηθεί νωρίτερα οποιαδήποτε εμπλοκή τους στην επίθεση.

Η επίθεση, η τελευταία μιας σειράς που πλήττει τα αφγανικά μέσα ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια, σημειώνεται μετά την επίθεση σε ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο στην Καμπούλ τον Νοέμβριο.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017, 13:54