Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών σημειώθηκε σήμερα Τετάρτη στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Γεωεπιστημών (GFZ), προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 950 ανθρώπων, ενώ 610 έχουν τραυματιστεί.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) μεταδίδει ότι το επίκεντρο ήταν περίπου 44 χιλιόμετρα από την πόλη Khost στο Αφγανιστάν και ήταν σε βάθος 51 χιλιομέτρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Ο σεισμός σημειώθηκε σήμερα Τετάρτη στη 01:00 τα ξημερώματα τοπική ώρα (23:30 χθες Τρίτη ώρα Ελλάδος) -σε ώρα δηλαδή που πολλοί άνθρωποι κοιμόντουσαν-, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, σύμφωνα με το USGS.

 

 

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε απόσταση μεγαλύτερη των 500 χιλιομέτρων, ως το Πακιστάν και την Ινδία, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.

Οι περισσότεροι θάνατοι εντοπίζονται στην επαρχία Πακτίκα, όπου 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 250 τραυματίστηκαν, δήλωσε ο Μοχάμαντ Νάσιμ Χακάνι, επικεφαλής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών των Ταλιμπάν.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν αναφορές για νεκρούς στις ανατολικές επαρχίες Νανγκαρχάρ και Χοστ, ενώ οι Αρχές συνεχίζουν την αποτίμηση των ζημιών.

Φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κατεστραμμένα σπίτια στους δρόμους ενός χωριού. Τοπικές πηγές από την επαρχία Πακτίκα ανέφεραν ότι λόγω του σεισμού σημειώθηκε κατολίσθηση.

Το Αφγανιστάν πλήττεται συχνά από σεισμούς, κυρίως στον ορεινό όγκο του Χιντού Κους που βρίσκεται πάνω στο σημείο που ενώνονται δύο τεκτονικές πλάκες, η ευρασιατική και η ινδική.

«Δυστυχώς, χθες το βράδυ σημειώθηκε ισχυρός σεισμός σε τέσσερις περιοχές της επαρχίας Πακτίκα, ο οποίος σκότωσε και τραυμάτισε εκατοντάδες συμπατριώτες μας και κατέστρεψε δεκάδες σπίτια», έγραψε στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπιλάλ Καρίμι. «Καλούμε όλες τις υπηρεσίες βοήθειας να στείλουν αμέσως ομάδες στην περιοχή για να αποτραπεί περαιτέρω καταστροφή», πρόσθεσε.

Οι πληροφορίες σχετικά με το σεισμό και τα θύματα είναι ελάχιστες, καθώς το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν έχει σε μεγάλο βαθμό απομακρυνθεί από τη διεθνή κοινότητα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης