Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 15 στρατιώτες νεκροί από επίθεση των Ταλιμπάν

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2019, 12:43
Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 15 στρατιώτες νεκροί από επίθεση των Ταλιμπάν

Ταλιμπάν εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον ενός σημείου ελέγχου του στρατού στην επαρχία Μπαλκ στο βόρειο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 15 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, 20 στρατιώτες σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή, ανάμεσά τους και ένας διοικητής. «Έξι στρατιώτες τραυματίστηκαν και τέσσερις κρατήθηκαν όμηροι. Καταλάβαμε τη βάση», έγραψε στο Twitter.

H επίθεση αυτή εξαπολύθηκε μία ημέρα αφού οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για τον θάνατο ενός Αμερικανού στρατιώτη των ειδικών δυνάμεων στην επαρχία Κουντούζ, επίσης στο βόρειο Αφγανιστάν.

Τον χειμώνα συνήθως σημειώνεται μια μείωση των μαχών στο Αφγανιστάν, με τους Ταλιμπάν να επιστρέφουν στα χωριά τους καθώς το χιόνι και το κρύο καθιστούν πιο δύσκολες τις επιθέσεις. Όμως τα τελευταία χρόνια αυτή η πρακτική έχει ουσιαστικά σταματήσει.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της γερμανικής υπηρεσίας Πληροφοριών του Καμπ Μάρμαλ, μια βάση που διαχειρίζεται ο γερμανικός στρατός στην επαρχία Μπαλκ, ο αριθμός των επιθέσεων τον Ιανουάριο του 2019 ήταν ο πιο αυξημένος που έχει καταγραφεί ποτέ στο βόρειο Αφγανιστάν.

Την περίοδο αυτή καταγράψαμε «περίπου 24 επεισόδια κατά μέσο όρο ημερησίως» στο σύνολο της βόρειας διοίκησης του ΝΑΤΟ, παρατήρησε ο αξιωματούχος. «Αν δεν υπάρξει στρατηγική εξέλιξη, αυτός ο χειμώνας θα είναι “θερμός”», συνέχισε.

«Σημειώνονται σφοδρές μάχες όλη τη διάρκεια της χρονιάς, κάτι που σημαίνει ότι οι Ταλιμπάν έχουν καταφέρει να επεκταθούν σε κάποιες περιοχές, πέρα από τα παραδοσιακά τους προπύργια», σημείωσε ο ίδιος.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2019, 12:44