Τουλάχιστον οχτώ αστυνομικοί και στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα σε συντονισμένες επιθέσεις που αποδίδονται στους Ταλιμπάν στο βόρειο Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Δεκάδες αντάρτες επιτέθηκαν ταυτόχρονα εναντίον ενός σημείου ελέγχου του στρατού και δύο άλλων της αστυνομίας στην επαρχία Κουντούζ, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον οκτώ μελών των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν και τον τραυματισμό ακόμη επτά, δήλωσε ο Νασρουντίν Σάαντι, κυβερνήτης της περιοχής Ντάστε Άρσι όπου ξέσπασαν μάχες οι οποίες διήρκεσαν πολλές ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Εσματουλάχ Μουράντι, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Κουντούζ, επιβεβαίωσε τις επιθέσεις, αλλά πρόσθεσε ότι σκοτώθηκαν εννέα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι Ταλιμπάν, που έχουν έντονη παρουσία τα τελευταία χρόνια στην Κουντούζ, της οποίας έχουν καταλάβει για μικρό χρονικό διάστημα και την πρωτεύουσα, δεν έχουν εκδώσει ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν, επίθεση δέχθηκε και ένα σημείο ελέγχου του στρατού στην επαρχία Μπαλκ και ένα άλλο στην Γκάζνι στη διάρκεια της νύχτας. Πολλοί Ταλιμπάν σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις που ακολούθησαν, επισήμανε η ίδια πηγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν «η πιο αιματηρή» εδώ και 19 χρόνια για τις δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν, καθώς σε 422 επιθέσεις των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν 291 Αφγανοί στρατιώτες και αστυνομικοί, δήλωσε χθες Δευτέρα στέλεχος της κυβέρνησης.

«Η δέσμευση των Ταλιμπάν για περιορισμό της βίας είναι κενή νοήματος και οι πράξεις τους δεν συνάδουν με τις δηλώσεις τους περί ειρήνης» έγραψε στο Twitter ο Τζαβίντ Φαϊσάλ, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι Ταλιμπάν απέρριψαν τον απολογισμό αυτό. «Ο εχθρός έχει στόχο να βλάψει τη διαδικασία ειρήνευσης και τον ενδοαφγανικό διάλογο δημοσιοποιώντας αυτού του είδους τις ψευδείς εκθέσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης