Σήμερα συμπληρώνονται 125 χρόνια από τη γέννηση της πρώτης Αφροαμερικανής γυναίκας που απέκτησε δίπλωμα πιλότου. Η Google τιμά την Bessie Coleman με το σημερινό της doodle.

H ίδια αναγκάστηκε να εκπατριστεί στη Γαλλία για να αποκτήσει το δίπλωμά της, λόγω των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Bessie Coleman γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1892 στην Ατλάντα, ήταν το δέκατο παιδί σε μια αγροτική οικογένεια με συνολικά 13 παιδιά.

Καθημερινά περπατούσε επτά χιλιόμετρα προκειμένου να παρακολουθεί τα μαθήματα του σχολείου σε μια αγροτική περιοχή του Τέξας, όπου η οικογένεια είχε στο μεταξύ μετακομίσει. Άριστη μαθήτρια, και ιδιαίτερα στα μαθηματικά, μπόρεσε να ολοκληρώσει μόλις ένα έτος σε πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα προτού της τελειώσουν τα χρήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν η οικογένειά της μετακόμισε στο Σικάγο, έπιασε δουλειά ως μανικιουρίστα. Στο Σικάγο γνώρισε πολλούς πιλότους που της περιέγραψαν ιστορίες από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για να εκπληρώσει το όνειρό της είχε να αντιμετωπίσει δύο «εμπόδια»: το γεγονός πως ήταν γυναίκα και Αφροαμερικανή.

Μετακόμισε στη Γαλλία, απ’ όπου κατάφερε να πάρει την άδεια πιλότου από τη σχολή Caudron Brother School of Aviation μέσα σε μόλις επτά μήνες.

Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ, δεν έβρισκε δουλειά. Η μόνη διαθέσιμη απασχόληση ως πιλότος ήταν στον απαιτητικό τομέα των αεροπορικών επιδείξεων, όπου διαπίστωσε την ανεπάρκειά της. Μετέβη εκ νέου στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο του 1922 για προχωρημένα μαθήματα στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 1922 στο Σικάγο έλαβε μέρος σε αεροπορική επίδειξη βετεράνων, όπου εντυπωσίασε.
Το νήμα της ζωής της κόπηκε στις 30 Απριλίου 1926, καθώς σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στο Τζάκσονσβιλ της Φλόριντα.

Πετούσε με πιλότο τον μηχανικό και ατζέντη της, τον 24χρονο Γουίλιαμ Γουίλς, και έβλεπε τον χώρο προκειμένου να επιχειρήσει άλμα με αλεξίπτωτο την επομένη ημέρα. Ξαφνικά το αεροπλάνο τύπου Curtiss JN-4 έκανε βουτιά και η Coleman βρέθηκε στο κενό από ύψος 610 μέτρων. Κατέπεσε στο έδαφος και πέθανε ακαριαία. Την ίδια τύχη είχε και ο Γουίλς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης