Στην κόρη του Σίγκμουντ Φρόυντ είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google. Σαν σήμερα, 3 Δεκεμβρίου, συμπληρώνονται 119 χρόνια από τη γέννηση της Άννας Φρόυντ.

Οι επιστημονικές θεωρίες του Σίγκμουντ Φρόυντ και οι τεχνικές θεραπείας που ανέπτυξε, θεωρήθηκαν ιδιαίτερα καινοτόμες και αποτέλεσαν αντικείμενα έντονης αμφισβήτησης όταν παρουσιάστηκαν στη Βιέννη του 19ου αιώνα. Ωστόσο και σήμερα συνεχίζουν να εγείρουν έντονο προβληματισμό και αντιπαραθέσεις. Η επίδραση του Φρόυντ δεν περιορίστηκε μόνο στην ψυχολογία και την ψυχιατρική, αλλά ταυτόχρονα απλώθηκε σε πολλούς τομείς της επιστήμης (ανθρωπολογία, κοινωνιολογία, φιλοσοφία) και της τέχνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεγαλωμένη σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον, η Άννα Φρόυντ δεν θα μπορούσε να «απομακρυνθεί» από τον τομέα της ψυχολογίας. Από τη δεκαετία του 1950 μέχρι το τέλος της ζωής της, η Άννα Φρόιντ ταξίδευε τακτικά στις ΗΠΑ για διαλέξεις, αλλά και να επισκεφθεί φίλους. Εξελέγη επίτιμο μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών το 1959. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘70 ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα προβλήματα των συναισθηματικά στερημένων παιδιά. Στη Νομική Σχολή του Yale δίδαξε σεμινάρια σχετικά με την εγκληματικότητα και την οικογένεια. Αυτό οδήγησε και σε μια διατλαντική συνεργασία με τους Ιωσήφ Γκολντστάιν και Άλμπερτ Σόλνιτ για τα παιδιά και το νόμο και ένα σημαντικό επιστημονικό έργο που δημοσιεύτηκε το 1973. Η Άννα Φρόυντ περιέγραψε διάφορους μηχανισμούς άμυνας που αναπτύσσονται για να μπορέσει το εγώ να δώσει κάποια λύση και να μειώσει την ένταση και το άγχος.

Η Άννα Φρόιντ γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1895 και πέθανε στο Λονδίνο στις 9 Οκτωβρίου 1982. Το σώμα της αποτεφρώθηκε στο κρεματόριο «Golders Green» και η τέφρα της τοποθετήθηκε σ’ ένα μαρμάρινο ράφι δίπλα στην αρχαιοελληνική λάρνακα των γονιών της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης