Αυξάνεται η ανώτατη ποινή στη Νορβηγία

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 14 Μαρτίου 2015, 16:52
Αυξάνεται η ανώτατη ποινή στη Νορβηγία
Η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ένας νέος νόμος, ο οποίος θα μπορούσε να έχει επιτρέψει να παραταθεί η ποινή που έχει επιβληθεί στον Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, θα τεθεί σε ισχύ εφέτος, 10 χρόνια μετά την υιοθέτησή του από το κοινοβούλιο.

Το νομοσχέδιο αυξάνει στα 30 χρόνια (ποινή που μπορεί να παραταθεί) την ανώτατη ποινή που μπορεί να επιβληθεί για τα πιο σοβαρά εγκλήματα από 21 χρόνια που είναι τώρα.

Ο Μπρέιβικ καταδικάστηκε το 2012 σε κάθειρξη 21 ετών για τον φόνο 77 ανθρώπων στις 22 Ιουλίου 2011, γεγονός που προκάλεσε έκπληξη στη διεθνή κοινή γνώμη εξαιτίας της επιείκειας της ποινής.

Αν και είχε ήδη ψηφιστεί το 2012, ο νόμος αυτός δεν μπορούσε να εφαρμοστεί, καθώς για να τεθεί σε ισχύ έπρεπε πρώτα να εκσυγχρονιστούν τα πληροφοριακά συστήματα της αστυνομίας και της δικαιοσύνης της Νορβηγίας.

Χθες ο Νορβηγός υπουργός Δικαιοσύνης Άντερς Άνουντσεν δήλωσε ότι ο νόμος θα τεθεί επιτέλους σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου, νωρίτερα απ' όσο εκτιμούσαν οι Αρχές μέχρι τώρα.

Πάντως, η αλλαγή αυτή δεν θα επηρεάσει την ποινή του Μπρέιβικ, καθώς έχει ήδη δικαστεί και ο νόμος δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Αν και η ισόβια κάθειρξη δεν υπάρχει στον ποινικό κώδικα στη Νορβηγία, μια ποινή μπορεί να παραταθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε αυτή του Μπρέιβικ, αν οι Αρχές εκτιμήσουν ότι ο κρατούμενος εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για την κοινωνία μετά την ολοκλήρωση της ποινής του.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 14 Μαρτίου 2015, 16:52