Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η χρήση των εφαρμογών ή των ιστοτόπων γνωριμιών διευρύνεται, κυρίως μεταξύ των νέων, μολονότι πολλοί άνθρωποι εμφανίζονται ακόμη επιφυλακτικοί, σύμφωνα με μια έρευνα που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Πάνω από 3 στους 10 (ποσοστό 31%) των ενήλικων Αμερικανών έχουν ήδη χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή ή κάποιο σάιτ, αναφέρει η μελέτη του ανεξάρτητου αμερικανικού ινστιτούτου ερευνών Pew Research Center. Το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 50% για τους ενήλικους κάτω των 30 ετών και για όσους αυτοπροσδιορίζονται ως ομοφυλόφιλοι, λεσβίες ή αμφιφυλόφιλοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, το 12% απάντησε ότι παντρεύτηκε ή έχει σοβαρή σχέση με κάποιο πρόσωπο που γνώρισε στο διαδίκτυο.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι έχει αυξηθεί εντυπωσιακά η χρήση αυτών των υπηρεσιών, σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα του Pew Research, το 2013. Τότε, μόλις το 11% απάντησε ότι χρησιμοποιούσε τέτοιες εφαρμογές ή ιστοτόπους και μόνο το 3% είχε κάνει σοβαρή σχέση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι χρήστες τέτοιων υπηρεσιών είναι πιο πιθανό να χαρακτηρίσουν «θετική» την εμπειρία τους παρά «αρνητική». Ωστόσο αρκετοί ήταν εκείνοι που μίλησαν για τις αρνητικές πλευρές: σχεδόν 7 στους 10 είπαν ότι είναι συχνό φαινόμενο να ψεύδονται οι χρήστες στο προφίλ τους, ώστε να εμφανίζονται πιο «επιθυμητοί». Σημαντικός ήταν ο αριθμός και εκείνων –κυρίως γυναικών– που είπαν ότι είχαν δυσάρεστες εμπειρίες ή ότι παρενοχλήθηκαν. Οι μισές χρήστριες επισήμαναν ότι συνέχισαν να λαμβάνουν μηνύματα από άλλους χρήστες μολονότι τους είχαν δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρονται. Το ίδιο ποσοστό γυναικών είπε ότι έλαβε ένα μήνυμα ή μια εικόνα σεξουαλικού περιεχομένου, χωρίς να το έχει επιδιώξει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρ’ όλ’ αυτά, οι μισοί χρήστες και χρήστριες είπαν ότι η προσωπική τους εμπειρία σε αυτές τις πλατφόρμες γνωριμιών ήταν θετική. Επτά στους δέκα είπαν ότι βρήκαν σχετικά εύκολα άλλους ανθρώπους που τους έκριναν ελκυστικούς και ότι γνώρισαν πρόσωπα με τα οποία έχουν κοινά ενδιαφέροντα.

Η έρευνα αυτή διενεργήθηκε στο διάστημα 16-28 Οκτωβρίου, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.860 ενηλίκων. Το περιθώριο λάθους ανέρχεται στο συν/πλην 2,1%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης