Αυξάνονται οι ροές Ρώσων τουριστών προς το εξωτερικό και την Μεσόγειο

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018, 18:03
Αυξάνονται οι ροές Ρώσων τουριστών προς το εξωτερικό και την Μεσόγειο
Περισσότεροι Ρώσοι πολίτες, προτίθενται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό σε σχέση με πέρυσι, αφού όπως γράφει η εφημερίδα Izvestia, επικαλούμενη στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, υποβλήθηκαν πολύ περισσότερες αιτήσεις για χορήγηση διαβατηρίων σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Συγκεκριμένα την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου χορηγήθηκαν περισσότερα από 1 εκατομμύριο διαβατήρια, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2017 είχαν χορηγηθεί 723 χιλιάδες.

Ο επικεφαλής της διεύθυνσης διεθνούς συνεργασίας του ομοσπονδιακού οργανισμού τουρισμού του ρωσικού υπουργείου Πολιτισμού Βαλέρι Καρόβιν, δηλώνει ότι οι Ρώσοι πολίτες άρχισαν να βγάζουν πιο συχνά διαβατήριο για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και αποδίδει την τάση αυτή στο γεγονός ότι η ισοτιμία του ρουβλίου για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα παρέμενε σταθερή.

Ωστόσο δεν ήταν μόνο η σταθερότητα αυτή της ισοτιμίας του ρουβλίου, που ενίσχυσε το ενδιαφέρον των ρώσων να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Συνέβαλε, όπως δηλώνει και ο πρόεδρος της επιτροπής μεταφορών της Ένωσης Τουριστικών πρακτόρων της Ρωσίας Ντμίτρι Γκόριν, και το γεγονός ότι ξεκίνησαν και πάλι οι πτήσεις τσάρτερ προς την Τουρκία, ενώ ξεκίνησε και πάλι η αεροπορική σύνδεση με την Αίγυπτο. Τον περασμένο χρόνο την Τουρκία επισκέφθηκαν 4,7 εκατομμύρια ρώσοι τουρίστες, ενώ εφέτος η Τουρκία περιμένει 6 εκατομμύρια ρώσους τουρίστες. Εκτός όμως από την Τουρκία δημοφιλείς προορισμοί για τους ρώσους εξακολουθούν να είναι η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Τυνησία, η Ινδία, η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, η Ισπανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ένα άλλος παράγοντας που συνέβαλε στην ταχύτερη χορήγηση διαβατηρίων είναι η απλούστευση της γραφειοκρατίας, καθώς τώρα μπορεί κανείς να πάρει διαβατήριο διάρκειας 10 ετών στα λεγόμενα πολυλειτουργικά κέντρα χωρίς να απαιτείται να αιτηθεί την έκδοση διαβατηρίου στην υπηρεσία μετανάστευσης ή στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ωστόσο όπως επισημαίνει ο διευθυντής του Κέντρου κοινωνικής και πολιτικής επιτήρησης του Ινστιτούτου Κοινωνικών Επιστημών, Αντρέι Ποκίντα, το βασικό κίνητρο που ωθεί όλο και πιο πολλούς ρώσους να αιτούνται την χορήγηση διαβατηρίου για να ταξιδέψουν, είναι το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ρώσων πολιτών για ταξίδια στο εξωτερικό.

Πηγή: Izvestia, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018, 18:03