Στους 35 ανήλθαν οι νεκροί από τον φονικό σεισμό μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την Αλβανία το πρωί της Τρίτης, με τα σωστικά συνεργεία να δίνουν μάχη με τον χρόνο.

Σύμφωνα με το BalkanWeb, οι τραυματίες έχουν φθάσει πλέον τους 657, ενώ περισσότεροι από 10 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι. Οι διασώστες επιχειρούν μέσα στα ερείπια σπιτιών που κατέρρευσαν για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων, ενώ ημέρα εθνικού πένθους στη χώρα κηρύχθηκε η σημερινή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προτεραιότητα αποτελεί, όπως δήλωσαν τόσο ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα όσο και υπουργοί, να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές και όλες οι ενέργειες έχουν επικεντρωθεί στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, οι οποίες συνεχίζονται αδιάκοπα. Σε μία από αυτές, ένας 25χρονος άνδρας στο Δυρράχιο ανασύρθηκε ζωντανός, έπειτα από 19 ώρες που είχε μείνει εγκλωβισμένος.

Την ίδια ώρα, η αλβανική κυβέρνηση προχωρά σε συμφωνίες με ξενοδοχειακές μονάδες στο Δυρράχιο, στον Αυλώνα και στην Κακαβιά για τη στέγαση των πολιτών. «Είναι αδύνατο να μείνετε έξω τον χειμώνα, στην ύπαιθρο ή σε σκηνές» είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, προσθέτοντας ότι «για αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση πρόκειται να υπογράψει συμφωνία με δομές φιλοξενίας στο Δυρράχιο, στον Αυλώνα και στην Κακαβιά», ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι όλες οι οικογένειες που επλήγησαν από τον σεισμό θα έχουν στέγαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα περισσότερα θύματα ανασύρθηκαν από συντρίμμια κτηρίων που κατέρρευσαν σε αυτές τις δύο πόλεις. Στον απολογισμό συμπεριλαμβάνονται ένας άνδρας που σκοτώθηκε όταν μέσα στον πανικό του πήδησε από ύψος από το σπίτι του στην πόλη Κούρμπιν, καθώς κι ένας άνδρας που επέβαινε σε αυτοκίνητο που ενεπλάκη σε δυστύχημα όταν το τμήμα του δρόμου στο οποίο κινείτο καταστράφηκε. Μέλη ενός σωστικού συνεργείου δήλωσαν σε αλβανικά ΜΜΕ ότι ένα από τα θύματα ήταν μια ηλικιωμένη που έκανε το σώμα της ασπίδα για να σώσει τον εγγονό της.

Ο σεισμός των 6,4R, ο ισχυρότερος που έχει πλήξει αυτήν τη χώρα των Βαλκανίων εδώ και πολλές δεκαετίες, προκάλεσε την κατάρρευση κτηρίων που παγίδευσαν ανθρώπους κάτω από τα συντρίμμια.

«Χάσαμε πολλές ανθρώπινες ζωές, αλλά σώσαμε επίσης πολλές» δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο νοσοκομείο των Τιράνων χθες το βράδυ για να δει τραυματίες. «Δυστυχώς, ο απολογισμός των απωλειών δεν είναι ο οριστικός» σημείωσε.

Βίντεο από την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης της ελληνικής αποστολής στην Αλβανία:

 

 

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο με τον απεγκλωβισμό ενός μικρού παιδιού από τα συντρίμμια:

 

 

Βίντεο από τις καταστροφές και τον πανικό που προκλήθηκε:

 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, περίπου 600 άνθρωποι εισήχθησαν και νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία, στην πλειονότητά τους με ελαφρά τραύματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης