Αυξάνονται τα επίπεδα φτώχειας σε Γερμανία και Ιταλία

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012, 06:55
Αυξάνονται τα επίπεδα φτώχειας σε Γερμανία και Ιταλία
Αυξάνονται τα επίπεδα φτώχειας στη Γερμανία και στην Ιταλία λόγω της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας.

Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία περίπου 12,9 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία είναι φτωχοί ή αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο να ολισθήσουν στη φτώχεια, παρά τη μεγάλη οικονομική ανάπτυξη που γνωρίζει η χώρα τους.

Παρόλο που μέχρι τώρα η ύφεση δεν έχει αγγίξει, σε μεγάλο βαθμό, τη Γερμανία, όπως έχει συμβεί με τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 15,8% των Γερμανών ζει με χαμηλούς μισθούς που σημαίνει ότι νοικιάζει φθηνά διαμερίσματα και επιβιώνει με στοιχειώδη τρόφιμα.

Βάσει των ευρωπαϊκών στατιστικών, ένας εργαζόμενος κινδυνεύει να ολισθήσει στη φτώχεια όταν κερδίζει το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος. Για ένα Γερμανό αυτό μεταφράζεται σε 952 ευρώ το μήνα, επίπεδο που εμποδίζει τους ανθρώπους να αποταμιεύουν χρήματα για τα γεράματά τους, με αποτέλεσμα να εξαρτώνται από την κοινωνική πρόνοια.

Το 2005, όταν άρχισαν οι μελέτες του Ομοσπονδιακού Γραφείου Στατιστικής, το ποσοστό ήταν 12,2% και το 2008 έφθασε το 15,6%.

«Η κυβέρνηση πρέπει να αναρωτηθεί πώς είναι δυνατό όλο και περισσότεροι Γερμανοί να είναι φτωχοί σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε ο Βόλφγναγκ Στάντλερ, πρόεδρος της γερμανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης ΑWO.

Η φτώχεια αυξάνεται και στην Ιταλία και πλήττει και νέα κοινωνικά στρώματα, όπως συνταξιούχους και γυναίκες, σύμφωνα με την ανθρωπιστική οργάνωση Caritas, η οποία κάνει λόγο για ελλιπή κοινωνική πολιτική.

Όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση της οργάνωσης για την κοινωνική κατάσταση στη χώρα, « οι σημερινές κοινωνικές πολιτικές είναι σαφώς ανίκανες να διαχειριστούν νέες μορφές φτώχειας και τις νέες κοινωνικές ανάγκες που έχουν παρουσιαστεί εξαιτίας της κρίσης».

Η οργάνωση τονίζει ότι αύξησε κατά 44,5% την υλική βοήθειά της προς τους πιο φτωχούς κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2011 και τόνισε ότι ο αριθμός των Ιταλών που ζήτησαν βοήθεια κατά την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 15,2%.

Σε σύγκριση με το 2009, οι νοικοκυρές που ζήτησαν βοήθεια ήταν κατά 177,8% περισσότερες, ενώ ο αριθμός των συνταξιούχων αυξήθηκε κατά 65,6%.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012, 07:28