Η Κροατία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι οι μονές χώρες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, όπου αναμένεται να αυξηθεί και φέτος ο αριθμός των επισφαλών δανείων, ωστόσο το κροατικό τραπεζικό σύστημα είναι από τα πλέον κεφαλαιοποιημένα, δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος Κεντρικής-Ανατολικής Ευρώπης του ιταλικού τραπεζικού Ομίλου «UniCredit», Τζιάνι Φράνκο Πάπα, σε συνέδριο του «Euromoney», που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Βιέννη.

Η πενταετής ύφεση της κροατικής οικονομίας επηρεάζει την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού του τραπεζικού τομέα, εξήγησε ο τραπεζίτης, προσθέτοντας ότι και φέτος προβλέπεται συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1%, κάτι που αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημείωσε, ωστόσο, ότι το τραπεζικό σύστημα της Κροατίας υπήρξε ένα από τα καλύτερα κεφαλαιοποιημένα, με μέσο όρο του Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 21%, την ίδια στιγμή που κάποιες τράπεζες εμφανίζουν ακόμη υψηλότερα ποσοστά, όπως η «Zagrebacka Banka» με 25%.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Κροατία, σύμφωνα με έρευνα της «UniCredit», που παρουσίασε το στέλεχος του Ομίλου, ενδέχεται να φθάσουν στο 17,3% φέτος, έναντι 16,5% πέρυσι. Αντίστοιχα, ο μέσος όρος στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αναμένεται να υποχωρήσει φέτος στο 11,5%, από το 12,2% το 2013.

Στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, το μερίδιο των επισφαλών δανείων εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσει το 15,7% από 15% πέρυσι. Παράλληλα, αναμένεται επιτάχυνση του δανεισμού σε ολόκληρη την περιοχή της Κεντρικής-Ανατολικής Ευρώπης, ακόμη και στην Κροατία, όπου ο δανεισμός αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,3% και οι καταθέσεις να αυξηθούν κατά 2,2%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης