Η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή SafeLine, που ιδρύθηκε το 2003 και δέχεται καταγγελίες για παράνομο περιεχόμενο του Διαδικτύου, συνεχίζει τη δράση της με την υποστήριξη του προγράμματος «Safer Internet» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από τον Οκτώβρη του 2005, η SafeLine είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου INHOPE (www.inhope.org).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο INHOPE είναι το όργανο που συντονίζει όλες τις Ανοιχτές Γραμμές Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο, έτσι ώστε να καταπολεμούνται φαινόμενα παράνομου περιεχομένου και ιδιαίτερα το φαινόμενο της παιδικής πορνογραφίας.

Τον Ιούνιο 2012, ο INHOPE εξέδωσε την ετήσια αναφορά του για το 2011. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά αυτή, στην οποία συνοψίζεται περιεκτικά όλη η δράση του INHOPE και των Ανοικτών Γραμμών- μελών του και αποδεικνύεται ότι το 2011 υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγικό στην προσπάθεια εξάλειψης παράνομου περιεχομένου από το Διαδίκτυο.

Τα κύρια σημεία της αναφοράς αυτής είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

•το δίκτυο των Ανοιχτών Γραμμών του INHOPE μεγάλωσε και αριθμεί 41 μέλη σε 36 χώρες

•ο αριθμός των καταγγελιών που καταγράφηκαν από τις Ανοικτές Γραμμές του INHOPE και οι οποίες βασίζονται σε περιεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών αυξήθηκε κατά 24%

•ο χρόνος που χρειάστηκε για την απομάκρυνση και αφαίρεση του παράνομου περιεχομένου μειώθηκε (58% μέσα σε 2 ημέρες και 82% μέσα σε 7 ημέρες)

•η εφαρμογή του για κινητά τηλέφωνα του INHOPE δημιουργήθηκε και διατίθεται δωρεάν, ώστε να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καταγγέλλουν παράνομο περιεχόμενο από το κινητό τους τηλέφωνο.

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης