Αυξήθηκαν τα κρούσματα πειρατείας το 2011

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011, 13:11
Αυξήθηκαν τα κρούσματα πειρατείας το 2011
Κατά περίπου 30% αυξήθηκαν οι επιθέσεις πειρατών το α` εξάμηνο του 2011, με κύριο χαρακτηριστικό τους να είναι η όλο και πιο ακραία βία, καθώς οι πειρατές χρησιμοποιούν πολυβόλα, χειροβομβίδες και άλλα όπλα, όπως τονίζεται σε διεθνή έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Τους πρώτους έξι μήνες του 2011 οι πειρατές πραγματοποίησαν 266 επιθέσεις σε όλον τον κόσμο, έναντι 196 την ίδια περίοδο το 2010, διευκρινίζει η έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Ναυσιπλοΐας (ΙΜΒ). Από τις επιθέσεις αυτές, το 60% έχουν πραγματοποιήσει Σομαλοί πειρατές, οι οποίοι μέχρι τα τέλη Ιουνίου είχαν καταλάβει 20 πλοία και κρατούσαν 420 ομήρους, ζητώντας εκατομμύρια δολάρια για την απελευθέρωσή τους.

Οι πειρατές χρησιμοποιούν πλέον και άλλες μεθόδους και δεν τους εμποδίζουν οι καταιγίδες όταν θέλουν να επιτεθούν σε πλοία. Πριν από πέντε χρόνια, διευκρινίζεται στην έκθεση, οι πειρατές ήταν οπλισμένοι μόνο με μαχαίρια. Σήμερα, τα πετρελαιοφόρα δέχονται επιθέσεις με αυτόματα όπλα και ρουκέτες.

Δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν αργό πετρέλαιο ανατολικά και βορειοανατολικά του Κόλπου του Άντεν αποτελούν συχνούς στόχους των πειρατών. Δώδεκα επιθέσεις εναντίον τάνκερ έχουν αναφερθεί ανοικτά του Μπενίν από τον Μάρτιο, ενώ το 2010 δεν είχε αναφερθεί καμία. Συνολικά 50 επεισόδια καταγράφηκαν στην Ινδονησία, τη Μαλαισία, τα Στενά της Σιγκαπούρης και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011, 13:11