Αυξήθηκε κατά 40% η δημοτικότητα του Τραμπ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017, 10:24
Αυξήθηκε κατά 40% η δημοτικότητα του Τραμπ
Η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αυξήθηκε και πάλι στο 40%, μετά τους χειρισμούς της κυβέρνησής του για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN που πραγματοποιήθηκε από τη SSRS.

Ποσοστό 64% των Αμερικανών δήλωσε ότι εγκρίνει τον τρόπο αντίδρασης της κυβέρνησης Τραμπ στον χειρισμό της κατάστασης ανάγκης που προέκυψε. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 66% μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων (δύο στους τρεις).

Το ποσοστό αποδοχής των χειρισμών της κυβέρνησης Τραμπ αυξάνεται στο 90% μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων (εννέα στους δέκα).

Στους Δημοκρατικούς, το 44% εγκρίνει τους χειρισμούς Τραμπ, έναντι ποσοστού επίσης 44% που τους απορρίπτει.

Ωστόσο, στο επίπεδο της ασκούμενης εξωτερικής πολιτικής, το ποσοστό αποδοχής του Αμερικανού προέδρου δεν είναι τόσο ξεκάθαρο. Η κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο έχει μεγαλώσει την ανησυχία των Αμερικανών αναφορικά με τις κινήσεις της Βόρειας Κορέας. Το 50% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση θεωρεί τη Βόρεια Κορέα ως μία άμεση απειλή κατά των ΗΠΑ. Το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί από το 37% που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο. Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη την εφαρμογή νέων κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ. Ωστόσο, το 41% των Αμερικανών (τέσσερις στους δέκα) δηλώνει ότι εγκρίνει τους χειρισμούς του Τραμπ. Το ποσοστό αυτό έχει ελάχιστα αλλάξει από την πιο πρόσφατη καταγραφή του, τον Αύγουστο.

Το 43% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι η κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο μπορεί να επιλυθεί μόνο με οικονομικά και διπλωματικά μέσα, με το ποσοστό αυτό να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό του, μειωμένο σταδιακά κατά 10 μονάδες, από το 2012.

Το 58% των ερωτηθέντων είναι υπέρ μιας στρατιωτικής λύσης, στην περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους με διπλωματικά και οικονομικά μέσα. Το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες από το 2012. Το 63% (οι έξι στους δέκα) υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναλάβουν στρατιωτική δράση κατά της Βόρειας Κορέας, μόνο στην περίπτωση που μια τέτοια εξέλιξη υποστηριχτεί από τους συμμάχους τους και υπάρξει και συμμετοχή τους στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Την ανάληψη μονομερούς στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ υποστηρίζουν τρεις στους 10 ερωτηθέντες (29%).

Το ποσοστό αποδοχής του προέδρου Τραμπ επηρεάζεται άμεσα από την πολιτική τοποθέτηση των ερωτηθέντων. Το 85% των Ρεπουμπλικάνων εγκρίνει την απόδοσή του ως προέδρου έναντι μόλις του 9% των Δημοκρατικών.

Για την πορεία της οικονομίας και τους χειρισμούς της κυβέρνησης που αναφέρονται σε αυτή, το 63% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση είναι καλή. Το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί κατά 6% από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Τραμπ τον περασμένο Ιανουάριο και είναι το υψηλότερο από το 2001.

Για τους χειρισμούς στον τομέα της υγείας, το ποσοστό του Τραμπ παραμένει σχετικά χαμηλό στο 31% κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη νέα νομοθετική προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων για την κατάργηση του προγράμματος Obamacare, που προώθησε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Συνολικά, το 55% των Αμερικανών δυσανασχετεί με την απόδοση του Αμερικανού προέδρου. Από την άλλη μεριά, το ποσοστό θετικής αποδοχής της συνολικής απόδοσης του Τραμπ είχε καταγραφεί στο 38% τον Αύγουστο.

Όσον αφορά στο περιβάλλον, το 49% των Αμερικανών πιστεύει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι η ουσιαστική αιτία πρόκλησης ακραίων καιρικών φαινομένων, έναντι ποσοστού 36% σε δημοσκόπηση του 2005.

Σε ξεχωριστή ερώτηση, το 74% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση συμφωνεί με τη χορήγηση βοήθειας στα θύματα των ακραίων καιρικών φαινομένων στην περίπτωση που για να εξασφαλιστεί αυτό πρέπει να γίνουν άλλες περικοπές, ενώ το ποσοστό της σύμφωνης γνώμης για το θέμα αυτό καταγράφεται στο 69% μεταξύ των συντηρητικών.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την SSRS μέσω τηλεφώνου κατά το χρονικό διάστημα 17-20 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή τυχαίου δείγματος 1.053 ερωτηθέντων σε παναμερικανικό επίπεδο. Το ποσοστό στατιστικού λάθους προσδιορίζεται μεταξύ θετικής κι αρνητικής απόκλισης 3,7%, ενώ αυξάνεται για τις υποομάδες.

Πηγή: CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017, 13:05